Skip to main content

Posts

Showing posts from September, 2012

Sudu garpu pisau berbaris

Dulu aku tak retila tertib makan di meja ni...guna je tangan apa susah. Tapi bagi mereka yang sering mengambil kira hal kedudukkan sudu, garpu dan pisau, maka ni la jawapannya. Satu setkutleri rekaan Designnobis menjadikan ia sentasa berada dalam kedudukan selari...pisau, sududan garpubersatu dalam satu barisan...malah menjimatkan ruang. Penggunaanmagnet untuk memastikan ianyabersama2 agar mudah di lihat tidak di posisi yang salah...secara tak langsung boleh dijadikan topik permulaanperbualan.


Mudah lipat...

Apa ke benda alah ni?...

Jet ski manual

'The Stingray' adalahjentera lumbatunggal yang direka ImranOthman berfungsi untukkegunaanrekreasidan kemanusiaan. Sistem tolakkan hydrolik hasil mampatan udara dari tujahan akan menukarkan tenagayang dijana bertindak sebagai pengerak di permukaan airtanpa menggunakangearataupun litar elektrik. Bergunasebagai alatpengapunganmudah alihbagi menghadapi banjiratausemata2 untukmenikmati keriangan di atas air!

Telefon 'otai'

Hasil cetusan ilham dari AnuragSarda, sebuah telefon konsepEDD yang mempunyainomborbesar,sesuai untukorang2 bertaraf 'otai'. Butang2 yang bersaiz besar menjadikan ia mudah bagipenggunanya. Di samping penggunaan huruf besaruntuk mudahmembaca dan muka 'smiley' terbonjol diatastelefon dapat membantupenghalaantelingadengantelefonuntukaudioyang baik dan jelas.

Ianya mungkin tidak secanggih telefon pintarlain tetapi dengan adanya ciri2 asas sudah memadai untuk membuatpanggilan ataupun menaip sms...apa guna telefon canggih tapi jarang diguna untuk berhubung dengan mereka yang sepatutnya.

Versi baru 'Muara Hati'

Serius tak bleh mari...banyak sangat masa ni.



SUMBER:Luqman Khalid

Reebok cute

Rekaan terkini dari Reebok yang mungkin ada jantan2 'sejati' diluar sana berminat...

Dari baik jadi liar

Bila karekter game menjadi liar...

Kereta bayi moden

CiprianAndrus telah mereka kereta sorong bayi khas untuk digunakan semasamelakukanaktiviti sukansepertiberjogingdan berbasikal mahupun aktiviti luarseperti pengembaraan. Konsep inimembawaelemenbarudalam reka bentukkereta dorongdengan multi-fungsi, ergonomik,keselamatandan keselesaan untukibu bapa dankanak2. 

'AccurroBaby' ialah satuprojekkonsep yangakan memberi revolusi kepada reka bentukkereta sorongke tahap yang baru secara keseluruhannya. Di bentukdengan menitik beratkan padakesederhanaan, ketidakstabilan, keselamatan sertareka bentuk yang menarik..menjadikania adalahsangatmudah untuk dipasang. Ciri2 baruyangdilaksanakanpadakereta sorong bayi biasanya lebih kepada aksesori tambahan dari menaik taraffungsikereta sorongitu sendiri. Maka inila sebabnya keperluan iuntuk tampil berbeza, sesuatuyang mampu memecahcorakdan konsep tradisi sejak bertahun2 lama.


Kamera mata

Dalam satu eksperimenmenerokainteraksi sosial, seorang artis baru media dariHong Kong,EricSiu, telahmengubahmanusiake dalam kamerakerja...dimana gambardi ambil apabilaada sentuhan fizikal. Dipanggil 'sensitif', ianya direka daripadatopi keledar biasa diubah dimana ada kameradi depan danskrininteraktif dibelakang. 

Jika sentuhan fizikaldibuatselama 10 saat, kamera secara automatik menangkap imej dan dipaparkan padaskrindibelakang topi. Konsep di sebalik eksperimen iniadalah untukmenyembuhkankebimbangan sosialdenganmewujudkaninteraksigembira...dimana ni dapat mendekatkan jarak komunikasi sesama manusia yang kian luntur disebabkan kepesatan teknologi masa kini.

Coca-Cola tag team iPhone

Untuk meraikan ulang tahun sebuah radio onlineCoca-Cola.FM di Brazil, satu agensipengiklanan, JWTBraziltelah mereka iklancetak yangbertukar menjadi pembesar suara iPhonemudah alih.

Iklan yang letakkandidalammajalahfesyenBrazil, Capricho...hanya ikuti beberapa arahan mudah,  penggunaboleh membuatpembesar suaraCoca-Cola iPhonemereka sendiri.

Dari abjad ke potret

Seorang artis dan jurugambar kelahiran Vietnam, HuyLam, menggunakanperkataan2 bersaiz 4 point secaraberulang dan berpola untuk menghasilkanpotretindahikonmoden dansejarah.

Artisyang berpangkalan di Torontotelahsentiasaterpesona dengankonseppersepsi dan cara kita membentukpendapatmasing2 berdasarkanapa yang kitaanggapsebagai persepsi sebenar. Pada pandangan beliau, ianya harus kelihatan seperti dilukisdenganpenselatau arang, tetapi apabila di teliti, barula diketahui mediumyang berbeza sepenuhnya digunakkan dengan pelbagai perkataanberlainan warna.

Beliauberharapbahawaimej2yangdiciptaakan mencetuskanpemikiran, perbincangan dan jugaketawa. Tetapi secara terus terang...setelah berjam2 dihabiskan,ini bukanla bahan gelak ketawa.

Basikal khemah

Memperkenalkan khemah campur basikal, BikamperTopeak, adalahkhemah khusus buat para mereka yang gemarkan untuk aktiviti luar. Tidaksepertikhemahbiasa,  ianya menggunakanbasikal menjadi alatsokongan khemahtanpa perlu berusah payah cara biasa. Di reka mampat dalam komposisi yang sederhana, ringandan dibawa kemana2.

Silat kembali membara

Salah satu drama silat tahun 90an terbitan Saga Fortune Sdn Bhd arahan Baharuden Kader. Masa tu PERILLY'S jenama rokok keluaran Rothmans Group menjadi penaja rancangan, sehinggala tahun 2002, kerajaan telah mengharamkan segala bentuk tajaan kepada acara sukan dari syarikat rokok...secara tak langsung bidang seni pun terkena tempias.

Secara ringkasnya Keris Hitam Bersepuh Emas berkisarkan perjalanan Bitara lakonan Eman Manan di arahkan oleh Pendita Arif pergi mencari 6 anak muridnya supaya di bawa pulang ke pergunungan dan diserahkan kepadanya keris sebagai tanda utusan kepada anak2 muridnya. Di hasilkan dalam 13 episod dan kini TV1 sudah menayangkannya semula, pukul 3 pagi tiap Isnin dan Selasa...setakat pagi tadi dah masuk episod 7. Awat pagi?..sapa nak tengok?...nak buat camne, nama pun 'Rancangan Tangkap Muat'.

Drama bersiri berlatar belakang seni persilatan Melayu sikit sebanyak memberi kesan pada pada penontonnya. Dram2 lain seperti Pendekar Kundur, Semutar Hitam turu…

Sekali Wan-G la...

Kat negara kita ni ramai artis2 yang 'totally' bogus dude!...salah seorangnya ialah saudara Azwan Bin Abdullah @ wan-g. Hasil lulusan Diploma multimedia dan Grafik berkomputer dari ENTREPRENEURS DEVELOPMENT INSTITUTE, Taman Melawati, Selangor...kini sedang giat berkarya dalam bidang animasi menerusi syarikatnya Matteblackbox.

Hasil kerja yang bagi aku sendiri setaraf 'international'....semoga beliau lebih sukses di masa depan.

Papan kunci halimunan

Letakkan masa depandi hujung jari andadengan keyboardlasermaya hasil revolusi teknologi laser. Papan kekuncimayayang berfungsi diatasmana2 permukaanrata. Berfungsi secara Bluetooth, mampu digunakan pada mana2 jenis telefon pintar,komputer ribaataupun tablet. Rekabentukyang kecil sesuai di jadikan 'keychain' dan di kuasakan oleh Li-ion bateriboleh dicas semula dengan hanya satu sambungan USB.

Kerusi roda rempit

Synergiseadalah alat tambahan terbaik untuk pengguna kerusi roda. Mengubah cara penggunaan kerusi roda tradisiyang mana mampu membantu penggunanya mengemudidenganlebih berkesan dan cekap. Hasil rekaan PatrickHyland, ianya direka denganbrekseperti basikal berfungsi seperti sistemroda bergigi searah yangmembolehkan pergerakkan dalam permukaanbersudut dimana risiko kecederaanberulang dapatdikurangkan.

Ternyata alat bantu untuk golongan kurang upaya patut diperbarui setiap ketika demi menjamin keselesaan dan keselamatan pengguna.

LEGO Marvel vs DC

Baru2 ni LEGO telah melancarkan barisan adiwira MarveldanUniverseDC bersempena gelombang yang bakal muncul tahun depan. Terdapat 14 watak dari DCUniversedan7 dari  Marvel. Antara watak2 terdirila seperti Spider-Man, NickFury, Venom, DR Doom, Penguin, Scarecrow, MrFreezedanAquaman.

Yang mana pilihananda?

Kerusi dodoi bayi

Kini satu perabot tunggalpelbagai fungsi gabungan katil bayi dankerusi goyang. Dalamusaha kita mendodoikanbayi untuktidur , kita boleh rilex2 berehat tanpa bergoyangnya. Mudah dan sesuai yang malas nak dodoi anak tu.

Sarung iPhone wajid milik

Bila tengok cool plak...bezala sikit dari cara biasa tapi pandangan masing2kan. Boleh dimiliki secara online ¥4,800 (RM188).

Edisi bongkar

Para pengeluar produk dari China kadang kala telah mencabar tahap kreativiti dalam menghasilkan produk terbaik untuk pengguna. Sebagai contoh pemetikturbo ini tertulis pada labelnya iamudahboleh mencairkanlogam,kaca danmenyebabkan kerosakan seriuskepadaorang salah guna...mari kita lihat mekanisma dalamannya.


Burger asap keta

Memulakan sesuatu 'barbeku'satu kerja yang bolehmeletihkanmaka mungkin itulah sebabnyasekumpulanpenciptadari Iranmenciptapaip ekzos kereta yangmampumemasak daging burger sambil kita memandu.

'Ekzos Burger', adalah peranti konsep yang menggunakanhabadariekzoskeretauntuk memasak daging... hanyaperlu pasangperanti pada hujung ekzos, letakkan dagingnya baling danmulakan memandu. Jika anda bimbangkantentangrasakarbon monoksida, pada aras atas peranti, satuterowongdireka yang akan menarikasap melalui daging di mana haba akan memasaktanparisikopencemaran.

Tiada lagibahan apiuntuk memasak di samping sejumlah besar tenagadapat diselamatkan....tapi serius ke nak makan?


Gamepad tablet

Hasil rekaan Johan Godfroid, gamepadterkini mampumengubahiPad atau tabletkesatu platformpermainan denganpengawalanintuitifserupa seperti PSP ataupun Nintendo 3ds. Sisinya dipasangdengan pengawallebarboleh laras agar dapat digunakanpada perantiyangberbezadandiletakkanmengikutkeselesaanpengguna. Berfungsi secara wayarlesmelaluibluetoothataupun wayar sudah pasti permainan anda tak terganggu lagi.

Tiru tido burung unta

Hanya 20 minitdiperlukan untuk tidur dikatakan mampu meningkatkan produktivitilebih daripada 30%. Untuk memenuhikeperluan ini terutamanya mereka yang kebanyakkanbekerjadi pejabat, satu syarikat senibina danreka bentuk yang berpangkalan di London, Kawamura-Ganjavian telahmenciptabantalyang menawarkan'ruang peribadi' untuk memperolehi kuasa tidur tu.

Dipanggil'Ostrich Pillow'dalam B.Mnyabantalburung unta, pengguna hanyaperluslipbantaldi kepalamerekauntukberasa terasingsekadar cukupuntuk tidur seterusnya bermimpi atuapun merehatkan minda dari berfikir. Ia mungkin kelihatanbodohapabila dipakai, namun ruangan dalaman yanglembutmampu memberi 'percutian' singkatyangnyamandan selesatanpa perlumeninggalkanmeja kerja anda ataupun memberisedikitruang peribadidalamruangawam.


Anduh lengan robot

Berbezadengananduhlengan tradisi, kini dengan rekaan terkini 'Z-Cured' hasil rekaan jason Putra ialah untuk mengunci posisi lengan disampingmeningkatkankeselesaan penggunanya tanpa hilangkan fungsi sebenar menjaga kecederaanlengan. Di perbuat daripadakeluli aloi campuran aluminium, ianya mampu tahan lebih lama dengan elastik plastik ABS.

Penstabilringanbolehgerak mengikut lengan dapat memastikan tangan berada dikedudukan yang tetap, serta memaksimumkan keboleh guna pergerakkan biasa disamping mempercepatkantempoh pemulihan. Apa yang pasti gayanya lebih cool digayakan...tapi sayng takda dah nak conteng2 macam dulu.

Siapa Yahudi?

Kenali siapa sebenarnya musuh kita.



SUMBER:www.youtube.com

iPad jenama Taiwan

Jangan mudah tertipu...mungkin konsepnya sama tapi produknya belum tentu lagi.

Peti ais sesentuh

Semenjak timbulnya produk iPhone ni segala benda nak ala2 'i' gak...terkini syarikat elektronik Haier telah memperkenalkan peti ais konsep yang ada ciri2 'touch-screen'. Ternyata pengaruh teknologi baru ni tak boleh di miliki secara mutlak oleh sesuatu jenama...secara amnya semua lebih kurang sama, cuma cara dan bentuknya berbeza.

Mengharap 'duit jatuh'

Sabtu lepas aku pergila 'audition' duit jatuh kat mid valley...money dropla. Dengan semangat yang tinggi aku pergi mencuba...tahun lepas dah cuba, dah lepas semua 'stage' tinggal nak panggil masuk tv tak panggil2 gak...mungkin aku ni tak cukup 'fotojenik'. Takpa tahun ni cuba lagi mana tau rezeki.

Selesai solat subuh kira2 pukul 6.15 pagi langkah ke hotel di garden, mid valley bermula. Penuh semangat dari tahun lepas, mana tau tahun ni dapat gak. 'Tag team' aku sama gak tahun lepas...dia je boleh ngam, dah sedia menunggu kat sana. Sampai je sana tak buang terus berjalan menunggu destinasi...bayangkan orang kedai tak datang lagi kitaorang dah merendah mid valley.

Jenis kerja manakah kita?

Kategori mana kita ni dalam bidang kerja?..dengar dan sendiri mau ingatla.



SUMBER:www.youtube.com

Port kucing lepak

Untuk membantupemilik kucingmenjagarumahbebasdari kekusutan,'Cat Crib'adalahbuaian khas untuk kucing. Dariruang dibawahperabot, sepertikerusi dan mejakecildibazirkan maka elok di jadikan 'port' untuk kucing2 anda lepak.

Teruja naik bas awam

Lama rasanya tak naik bus...kalau nak di jadikan rutin minta maafla tak sanggup...lama sangat menunggu. Maka di sebabkan itula kot satuagensi pengiklananpengangkutan Denmark, Midttrafiktelahmenghasilkan satuiklanlucu berkenanan keterujaan menunggu bas.

Di hasilkan dengan gambaran betapa seronoknya nak menaiki bas...namun adakah iklan ini mampumembuat kita nak naikbassepanjang hari?

Laluan basikal

Berbasikaladalahalternatif yang lebih sihat, lebihmurahdan lebih hijau dari memandukereta dan motosikal tetapimenunggang di sekitar bandarayadi jalan2sesakboleh membahayakan. Oleh itu untukkeselamatanpenunggang basikal, satu syarikat reka bentuk berpangkalan di London telahmencadangkansatu penyelesaian iaitulorongbasikaltinggi.

'SkyCycle' ialah lorongbasikalyanakanmenjadiutopiabagi berbasikal, dengantiadabasatau kereta. Di cadangkan di bina merentasilaluanutamadi dalam bandarmembolehkanpenunggang basikal agar perjalananmudah, bebasdanmengelakkandari jalan2 sesakdibawah...namun bayaran kira2 £1 (RM5)dikenakan pada setiappenunggang.

Bahagian Luar Arkitek  masih dalamperbincangan denganDatuk Bandarmengenai projek itu. Agak2 kat sini boleh buat tak?

Basikal ikut habitat

CannondaleCERVbukanla sebarang basikal. Ini adalah basikalkonsep yang benar2menyesuaikan diri dengan anda ketika melaluirupa muka bumi yang berbeza.

Dihasilkan jauh dari kosep semulajdai sebuah basikal terutama rantai, pemegang dan keselesaan penunggang ternyata memberikan gambaran unik dan menarik. Turut disertakan tempat dudukbolehlaras dari kedua2 arahhadapandanbelakang mahupun ke atasdan ke bawah. Reka bentuk ini penting untuk memberikan pencapaian dalam kepuasan menggunakannya ketika melalui keadaan yang berbeza.

Melalui sistem iniakan meletakkanpenunggangdalam kedudukanyang optimum...dalam bahasa mudah basikal ni boleh 'blend' dengan apa2 permukaan keadaan.

Khas buat budak2 saja

Topi topeng kepala Sesame Street yang cute untuk budak2.

Spiderman sengal

Spiderman bila dah terlebih makan gula



SUMBER: Wardegasa

Akuarium ikan emas

Dalam budayaJepun, ikan emas memberisimbolikyang dipercayaiboleh membawakebahagiaandan kemakmuran. Untuk menyebarkantuahnya, Kansai-Kingyobu pengumpul karya2 seni (Kelab Ikan Emas)memutuskanuntuk memasang'azimat' pada pondok telefondanmenjadikannya tangkiikan mas.


Span kuning dalam nanas

Sapa yang tinggal dalam nanas dalam laut?...Spongebob Squarepants. Dah buat seni lipat sebeum ni...ni ada yang baru plak.

DOWNLOAD DISINI

SUMBER: www.kamibox.de

Bangunan dari isi komputer

Sepertibandaryangbiasa kita tengok...bezanya dibuatsepenuhnya daripadabahagian2 komputerlama.  Rekaan bernama 'Metropolitan Artist'hasil ciptaan FrancoRecchia berasakansia2 jikapelbagaibahagiandan keping komputer lama dibuang begitu sahaja...maka menciptakaryanyasendiri  yang kreatif lagi unik.


Bila hero salah filem

Nila akibat bila hero dah tersalah masuk cerita...hehehe.

Bahaya Chewing gum

Dulu mak selalu pesan...lepas makan buang jangan telan, nanti sangkut dalam perut. Mitos 'regular'dengangula2 getah...kalau telan ianya tinggaldalam perut selama tujuh tahuntelahdibukti palsu!. Jadiapa sebenarnya yang berlaku?.

Menurut satu kajian, gula2 getahdibuat daripadabahan penyedap seperti gula, pemanis,pewarnadan perasa. Manakala bahan asanya ialah elastomer, damar,lemak, pengemulsidan wax yang mana ianya cukup mudah untuk dicernakan. Secara teorinya apa kita makan di 'awal'nya akan keluar di 'hujung'nya...walau bagaimanapun, menelangula2 getah terlalu banyakdalamtempohyang singkatboleh menyebabkanpenyumbatandalamsistem pencernaan.

Betulla mak cakp...tak caya gak, jadi semua janganla telan, tak kira sengaja ataupun tak...banyak atau sikit...degil binasa diri.



SUMBER:www.dailymail.co.uk

Bagi yang malas seterika

Bagi selalu malas nak seterika baju...rekaan Nigel Roddy ni sesuai sangatla. Mudah senang dan penting kita tak penat. Hanya letakkan pakaian and pada alat diberi nama 'Arion' dan pasangkan kipasnya...udara panas akan melalui pakaian yang seterusnya menyahkan udara lembab yang terpendam dan selagi gus menjadikan baju tak lagi berkedut2. Makin malasla manusia jadinya...

Burger baik dan jahat

McDonaldChina telah memperkenalkansepasangburgerhitam dan putih bagi melambangkanbaikdan jahatdalam hubungkait budaya orang Cina.

Burger hitammengandungipattydagingdengan bawangcincang, sos lada hitamdan'bun'  taburanbijanputihmanakalaburgerputihmempunyaipattyayamdengansos manisdan pedasdan 'bun' taburan bijanhitam. Namun ianya hanyaakandijualuntuk masa yang terhad sahaja.

Kalau nak tau macam mana rasa'baik' dan'jahat'...silakan

iPad versi besar punya!

Syarikatberpangkalan di China, TMDtouchtelah menciptaaksesoriyang menukariMacandasepenuhnyaskrin sentuh.'Zorro Macsk',merupakan bingkaialuminiummagnetik yang diletak diatasskriniMacdanmemasangkabel USB kepadanya...walaa dah jadi iPad besar punya.

Daripada menggunakanpapan kekunci dan tetikus, pengguna menggunakan iMacsepertipada iPadatauiPhone. Teknologiinframerahtelah digunakan untuk mengesansentuhaninputpengguna...dan juga boleh memberikan ketepatanyanglebihbaik.

Sesuai untuk iMac21.5" dengan operasiMac OSLiondanWndows7 atau 8. Kni boleh dibeli secara talian di Amazon pada harga US199 (RM607).

Untuk apa kita hidup?

Yang baik jadi teladan...yang buruk jadikan sempadan.



SUMBER:www.youtube.com

Seni imaginasi dari beg

Jurugambarberpusat di New YorkdankonsepartisPaulGraves merjermahkan imaginasi dompet beliaukepadasesuatu yang unik tapi peli diberi nama 'DuniaHermès2010'.

Melalui imaginasimudah sepertikanak-kanak, dompettelahdibuatuntuk kelihatan sepertihaiwan.

Heroku pelik

Ia adalah salah satu daripada hasil kretif seorang artis, ChristopherUmingakerana ilustrator begitu unikdimana kebanykkan watak2 superheronya digambarkandalam gayasenitersendiri. Seolah2 watak zombie yang tak menakutkan.

Evolusi POKEMON

Pokemon  dalam sebutannya "Po-Ké-Mo-N", selalunya disalah sebut sebagai "Pokimon", merupakan suatu produk yang berjaya menghasilkan keuntungan berbilion-bilion ringgit. Pokémon dicipta oleh Satoshi Tajiri pada tahun 1996 dan dikawal sepenuhnya oleh syarikat permainan video gergasi, Nintendo.

Game Pokemon yang asal adalah untuk Game Boy, komputer dan permainan video tetapi telah diteruskan ke dalam bentuk:
animemangaTrading Card Gamepermainan, buku dan pelbagai media yang lain. Pokemon merupakan singkatan kepada nama jepunnya yang asal iaitu "Po-Ket-To-Mo-N-Su-Taa" atau Pocket Monster. Dalam versi bahasa Inggeris, motto “Gotta catch ’em all!” adalah lebih dikenali ramai walaupun sekarang tidak berapa digunakan lagi kecuali oleh syarikat permainan Hasbro dan juga sambungan kepada siri Pokemon Chronicles.

Basikal mudah

Bagi mereka yang masih tak reti2 nak bawak apa2 kenderaan mungkin kerna takut...ini adala kenderan peribadi yang sesuai bagi anda. Tak perlu tekan minyak ataupun nak imbang2 kan badan macam moto...kayuh je sambil duduk...senangkan.

'FLOOW' hasil rekaan FLEX/the INNOVATION mungkinmenjadikenderaanpengangkutan peribadiyangunikdan 'cool'. Mengendalikannya seperti basikalbezanya anda duduk kaki kedepan mengayuh.Motor elektrikkeciltelah disertakan untuk memberikankelajuandanpengurangan tenaga ketika meliputi jarakyangbesar.

Kerusi tempat duduk boleh laras untuk menampungpengguna yang berbeza. Ternyata ianyamenawarkan satukebebasanpergerakan dimana tenagamanusiayang digunakan dalamcarayang palingberkesan

Untuk lelaki saja

Bau badan takda sapa yang suka...maka itu satu produk khas buat para lelaki diluar sana.Namun ianyanya dicipta berdasarkan 3 aroma bau berbeza yang lebih jantan.

Ternyata si pemakai akan lebih terserlah kejantannya daengan bau2 yang ternyata akan menarik perhatian wanita. Dijual pada hargaUSD14 (RM43) sebotol dan anda pasti takkan beli satu sebaliknya 3 botol serentak pada harga USD42 (130). Perlu sangat ke semua ni?.

Ranking 'DESIGN' dunia

Dimanakah kita berada?


SUMBER: www.worlddesignrankings.com

Bagi dengar dulu

Apa2 pun perbuatan kenala buat secara teratur...jangan main bantai je.

Captain Planet kembali

Teringat satu siri kartun sekitar 1990-1993...Captain Planet. Superhero alam sekitar terhasil bila 5 elemen alam semulajadi bergabung yang tersimpan dalam cincin. Satu animasi berkisar kesedaran menjaga alam sekitar yang bagi aku bagus.

Ada ura2 bahawa filem ini akan dikeluarkan namun sejauh mana kebenaran tu tak dapat dipastikan kerana tiada sebarang pengesahan dari mana2 pihak lagi. Tapi ada satu trailer ni rasanya 'fanmade' yang agak menarik.

Bila grafiti bergerak

Melakar inspirasidaripada karya2jalanan yangdihasilkan olehartisterkenalBanksy, blogTumblr diberi nama'Made ByABVH'telahdicipta semulabeberapakaryaikonik yang membuatnya 'hidup'.

Ping pong dijalanan

Di German atas daya kreatif dan rasa bosan, SandroEngeldanHolgerMicheltelah memasang satu permainanuntuk pejalan kaki bermainsementara menunggulampu isyaratbertukar hijau.

Ianya dipanggil 'Streetpong' satukonseppermainan interaksi ala urban namun ianya bukan bersifat kekal...pasang ni kat sini takda maknanya. Kita tak sempat hijau dah lintas apa cer.


Basikal konsep lagi

Rasanya semakin banyak basikal berkonsep futuristik diperkenalkan...terbaru basikalkonsepringan,'Hubless' olehBradfordWaugh.

Dihasilkan daribeberapa jenismagnet, RoadBikeHublessdigambarkanakanmenggunakanpenggelek berbanding cara tradisional...ternyata kini tiada lagi penggunaan rantai besi yang mana sedikit sebanyak memberi kesan pada tahap kelajuan basikal..