Skip to main content

Posts

Showing posts from January, 2013

Jambatan kontena

Sebuah firma seni binaYoavMesserArkitek dari Israel dalm cadangan membinajambatanmesra alam160-meter panjangyang diperbuat darikontenakapalterbuang. ‘ECOntainer Bridge’akan dibinadiAriel Sharon Park dengan konsep hargai ekologialamsekitardan prisip keteguhan dalam binaan.

Kelak ianya akan adaduaplatformpemerhati disamping dek khas untuk pejalan kaki,penunggang basikal dankenderaan ringan sahaja. Satu idea yang menarik dalam usaha kitar semula, cuma bila ianya datang dari negara 'sana' pasti ada yang melenting membantah walhal ideanya boleh diceduk pakai untuk kebaikkan bersama...tak salah rasanya.

Yang baik buat tauladan, yang buruk buat sempadan.

Igloo terbengkalai

Tak pernah kita dengar rumah ice 'Igloo' terbengkalai (diorg buat loan bank?)... tetapi disebuahkawasan pekan kecil diAlaska berdekatan Lebuhraya George Parks, sebuah hotel tinggal berbentuk Igloo besar berdiri indah dikelilingi pemandangan gunung bersalji disekitarnya.

Pembinaan Igloo gergasi ni bermulapada tahun 1970-an yang kemudiannya terbengkalai hingga kini...namun ianya berjaya menjaditarikan pelancong kedaerah tersebut. Dekat jumlah penduduk sekitar 222 orang dengan hotel terdekat pun kira2 20km jauh ke bandar, kemungkinan besar ianya akan di baiki semula dalam masa terdekat. Namun andakah berani tinggal disini kelak?

Almari kucing

Bagi mereka 'ulat buku' yang cintakankucing ‘CatCase’  memang untuk anda. Rak buku bagi anda tapi tamanpermainanbagikucing. Dengan beralaskankarpetdi setiap laluandiantararuang buku, kucing andapasti sukamelompatdanmemanjat di samping bersembunyi dicelah2 rak...ini pasti kira tempat cool untuk 'diorang' lepak.

Beg satu rumah

Apa nak kita buat dengan beg2 ni?

'Lubang' boleh pusing

Pada masa ini,lubang 'intai'pada pintu tidak meliputipandangan 360yangmana membolehkanpencuribersembunyi pada pandang 'titik buta' (blind spot). Oleh sebab itu PEEP,lubang 'intai'pintu boleh pusing untukanda mendapatpandangankawasansekitarpintu.

Tapi nak jadikannya ia realiti 9 otaktelah dikerahkan...SongWoo-Jung, Lee DaWi-,KimSu-Yeon, Choi YongHee, YeoHwa-Jung,Lee DaWi-, KimSu-Yeon, Choi YongHeedanYeoHwa-Jung. Hasilnya menarik ke idea mereka?

Resort padang pasir

SebuahfirmaarkitekBeijingmembinasebuah hotel di tengah2GurunGobidiMongoliayangdireka seolahsebuah kapal yangterapungdi atas pasir.

Yang uniknya, The Xiangshawan Desert Lotus Hoteltelahdibinatanpa menggunakankonkrit, tetapi hanya di dirikan diatas cecair pasir(macam katil air) dandindingnya direka sepenuhnya dari pasir diharap dapatmenanggung bebananluarsebagai asasbangunan. Pembinaanya banyak menggunakan bahan2tempatan terutama rekabentuk dalamansupayapara tetamudapat merasakan pengalamansebenardipadang pasir.

Wanita dan internet

*Gambar hiasan
Dalam satu kajian yang dibuat, penggunaan internet terutama di beberapa negara membangun yang mana kos pengunaannya tinggi dan kekurangan akses telah menyebabkan para wanita khususnya mempunyai kesukaran untuk mengunakan internet. Biar betul!.

Hasil kajian oleh Intel dan firma perunding Dalberg telah melihat bagaimana para wanita mengakses dan menggunakan internet di beberapa negara membangun, dimana hanya 25 peratus wanita mempunyai akses kepada internet dankebanyakkan di kawasan2 seperti sub-Sahara Afrika. (agak2la...kena fahamla situasi kat sana)

Buta huruf, kos yang tinggi dan kekurangan kemahiran teknikal antara  faktornya. Daripada 2,200 wanita yang ditemuramah di Mexico, India, Mesir dan Uganda, 25% daripada responden berkata mereka tidak berminat untuk menggunakan internet dan 23% berasakan mereka tidak perlu langsung. Di India dan Mesir khususnya, 20% daripada wanita merasakan internet tidak 'sesuai' langsung untuk mereka.Malah wanita yang berkeboleh…

Main tutup botol oren

Masih ingat permainan ni?. Antara permainan wajib masa nak membesar dulu tak macam budak sekarang. Masa berlalu mungkin budak2 sekarang tak tau akan kewujudannya...namun kini bila diciptanya alat ni dapatla mengubat rindu.

Benih dari kematian

Kematian itu pasti bagi setiap yang hidup. Ada pelbagai cara di dunia ni mengebumikan mereka yang tersayang, begitu juga pada haiwan peliharaan.Mungkin caranya agak pelik tapi inila cara pemiliknya mengingati haiwan kesayangan mereka.

Extremenya

Bila ketakutan di ketepi demi minat dan kesungguhan mendalam untuk sukan extreme. Hanya mereka yang berani mampu melakukan dan merakam segalanya. Ini kisah mereka. Teringat kata2 Ravi GGR...'roy2, hati kau memang keras!'.

Lampu buku

Biasanya buku dibuat bahan bacaan tapi bila fungsinya diubah, ianya tetapnya berguna pada kita.



Satu lagi ciptaanmenarik hasilrekaan seorangarkitek Max Gunawan dari Jakarta, Indonesiayang memilikiBAStudio Arts/Architecture dari Universiti Wesleyan di Connecticut. Rekaan lampu berbentuk buku, The Lumio LED adalah lampuyang direka kelihatansepertibuku. 

Ianya akan berfungsi sebaik sahaja buku dibuka...cool kan. Muka suratnya diperbuat daripadabahanplastik'Tyvek' yanga berfungsi sebagaiperlindung habukdansebagaiperesaphaba untuk mewujudkancahayaterkumpul padanya untuk menerangiruang sekeliling.

Ianyanya mudahdisimpandi rak buku atau dimana2 sahaja. Apabila diperlukan, hanyamembukanyadanlampuLEDmengaktifkanserta-merta. Denganbateri boleh dicas semula dan bertahan hampir 8 jam ternyata ni alternatif baru jika kita kehabisan lilin masa blackout.

Pintu rahsia

Pernahkah kita terfikir nak buat pintu masuk lain dari biasa...ni dah macam rumah2 superhero, ada pintu rahsia. Cool.

FB awek palsu

Macam2 benda boleh kita jumpa di FB sekarang ni dan terkini bila ada FB awek palsu bagi mereka yang 'loser' takda awek tapi boleh berlagak macam ada satu. Pelik bunyi tapi nila yang dilakukan oleh sebuah syarikat pencari jodoh di Brazil yang menawarkanhubunganmayauntukbayarantertentu.

Untuk 'basic package' bayaran sekitar US39 (RM118), anda layak menerima hubungan maya dengan SuzyMcHottypants bersertasepuluhkomenuntuk tempoh seminggu. Tu je?...untuk hubungan yang lebih lama pun adalah sebulan dengan bayar US99 (RM300)...ternyata anda perlu membayar harga tertentu untuk satu perhubungan yang tak pernah ada...tak ke tu mengarut dan anda layak digelar 'total loser'. Harap benda ni tak jadi kat sini...atau ada dah?...mmmm.

SUMBER:www.namorofake.com

LEGO van The A-Team

Bagi yang membesar di era 90an pasti kenal van ni.


Van dari siri popular tv The A-Team...yang tak tau tu bleh google di 'U-tiup' ye. Bukan van ni yang nak aku cerita tapi hasil rekaan olehLEGOproVimalPatel.

Peronda masa depan

Keselamatan jalanraya memang tak boleh di ambil mudah...maka sebab itu rasanya syarikat kereta terkenal Subaru memperkenalkan konsep kereta peronda lebuhraya untuk memastikanlebuh rayalebih selamatmenjelangpada 2025. (lamanya lagi)

SHARC (Subaru Highway Automated Response Concept)adalah satuprojekkonsepdariSubaru, yang mula diperkenalkan ketika pembukan lebuhraya baru Hawai disamping menyahut cabaranLAAutoDesignuntuk menampilakan satu inovasi kreatif dalam'kenderaan rondaan lebuhraya 2025'.

Kenderaanperondayang turut menyumbang kepada penyelesaian mesra alam dimana kurangnya pengeluaran karbon ke udara disamping mampuuntuk memantaulebuhrayaselama24jam dengan tindak balas kecemasanyang cepat. Malah tenaga yang digunakkan adalahtenaga boleh kitar danboleh dikendalikansecara auto untuk menghad jumlah kakitanganperondalebuh rayasepenuh masa...nak jimat bayar gajila ni.

Jam loceng betul ke bohong?

Bagi mereka yang ada masalah bangun pagi jam loceng memang untuk anda. Hasil rekaan SankalpSinha dari India yang mana jamnya akan menghasilkankejutan elektrikuntukbangunkananda. Dah macam game show betul ke bohong tapi ni benar2 kejadian.

Selain itu anada boleh  'set'kan muzik kegemaran sebagai bunyi locengnya namun masih liat nak bangun siap sediala untuk dikaren. Ia mungkin satu idea yang menarik walaupun agak kasar caranya tapi hingga kini Sinhamasih mencaripengilangyang sanggup menghasilkannya secara komersil.


Dimana anjing?

Kalau terel cuba cari katne anjing ni sembunyi.

Bahaya GPS

Disebabkankesilapan GPS, seorang wanita telah memandu sejauh 900km dari jarak yang sepatutnya. SabineMoreau, 67, telah memandusejauh900kmdanbukannya90km sepanjangduahari gara2 kesilapanGPSdan kealpaan diri sendiri.

Moreau memulakan perjalanandari rumahnya diHainaultErquelinnes, Belgium untuk pergi menjemput rakannnya di stesenkereta api93 batudari rumahnya. Di sebabkan keterlalu bergantungnya beliau kepada GPS, yang mana akhirnya membawanya memandu terus ke Zagrebdi Croatia.

Sepanjang dua hari, dia berhentiuntuk mengisi minyak sebanyak dua kali, sempat tidur untukbeberapa jam ditepi jalandan turut terlibat dalamkemalangan kecil. Beliau berkata, "Fikiran sayatelah terganggu ketika itu lalu meneruskan memandu dimana pertama tiba diPerancis, kemudian Jermandan akhirnyadi Croatia, tetapisaya tetapmemandukerana sayaterasa betul2 buntu. Tiba2, saya sampaidi Zagrebdanbarula tersedar yang saya bukan di Belgiumlagi."

Cian kawan dia, tunggu2 tak sampai2. Parah ni...harap takla jadi ka…

Lightsaber si buta

Jika selama ini ramai berfantasi mungkinkah 'lightsaber' tercipta satu kletika nanti...kini dari konsep yang sama cuma dituar fungsinya dari pedang laser ke tongkat orang buta. 'The Eye Stick' ialah lightsaber bagi golongan ini.

Mungkin rekaan konsep Kim Tae-Jin belum di realisasikan, namun kelak ia mampu memberi marfaat pada golongan cacat penglihatan. Sama seperti tongkat tradisional cuma ianya mengeluarkan cahaya dengan sensor ultrasonik yang mampu mengesan jarak dan objek kawasan sekitar sejurusnya memberi amaran pada penggunanya agar tidak terlanggar.

Sebarang maklumat yangdihantarmelaluisambungan Bluetooth yang ditukar kepada bentuk suara. Selain itu ia juga berfungsi sebagai pengimbas matawang agr memudahkan lagi golongan ini berurusan.The Eye Stick juga merupakan pemenang anugerah Red Dot 2012.

Zirafah ditengah bandar

Hondelatte-Laporte seorang arkitek dari Perancistelah membinasebuah bangunanyangmenakjubkanuntuk pusatkanak2 agar dapat menjana daya pemikiran fantasi ke seluruh penduduk bandar khususnya.

The Giraffe Childcare Centerdiberinamanyabersempena binaanzirafah kuning gergasi yang menjadisebahagian daripadarekaan seni binanya. Beliau berharap setiapkali orangmelaluinya,akandapat menjana perasaantidak ragu2disebalik binaan peliknya. Selain itu dengan menukaridentitilandskapnyayang tersendiri, ianya seolah2 menterjemahkan satu metafora iaitu inila kehidupan kita didalam hutan bandar. Selain itu binaan beruang besar dan trio'ladybugs' turut dibina.

Konsep rumah transit

Betapa perlunya rumah transit bagi mereka yang dalam kesukaran seperti mangsa banjir, kebakaran dan lain2 lagi amatla di perlukan. Ni kerna rumahla tempat kita berlindung disamping untuk beristirehat setelah penat seharian bekerja.

Hasil rekaan konsep rumah transit Michel Antoun Zateef ni sedikit sebanyak mampu memberikan sinar pada mereka yang memerlukan. Diperbuat dari bahan tahan lasak tapi ringan dan mudah dipasang siap agar ianya mudah di bawa ke kawasan bencana. Di reka dalam bentuk kotak boleh ubah dengan lengkap kemudahan asas bagi sebuah rumah.

Payung berlampu

Aku sukakan produk2 yang mampu berikan marfaat pada masyarakat dari  keuntungan semata2. Macam payung ciptaan  DNA Response, Inc.ini diharap akan mampu memberi sedikit keselamatan pada penggunanya pada waktu malamkerna ianya payung bercahaya. Berjalan ketika hujan dalam hujan, sudah pasti kadar penglihatan ketika itu amatla rendah maka amatla diharap payung bercahaya ni dapat membantu kita lebih dari sekadar basah lenjun.

Kalimah Allah

Ketika semua orang sibuk dengan 'kebangkitan' sabtu lepas, kita terlupa akan isu lagi besar yang perlu perhatian. Nila sebenarnya masa depan anak cucu yang harus kita perjuangkan...kerna runtuhnya ini maka takda makna janji2  'free' tu semua.

Bukanla aku menyokong mana2...kebangkitan inginkan perubahan tu bagus aku setuju sangat tapi kalau terpaksa perjudikan agama kita tolak tepila...banyak cara lain.. Lagipun no government yang perfect, atleast diorang menghalang dari membenarkan...biar kita kurang agama tapi kita belajar, dari beragama tapi taknak lagi belajar...fikir2kanla.



SUMBER:www.youtube.com

Ukiran buku eklopedia

AlexanderKorzer-Robinson seorang artis dari Englandtelah menjadikanbuku2eklopedia menjadi satuukiranindah yangkaya dengannaratif yang mana imej2nyasemuadalamkedudukan asalmereka.

Dari hanya sebuah buku2 yang penuh dengan ilmu pengetahuan, Korzer-Robinson amat berhati2 memilihimejasal untuk disimpan dandijadikankolajberlapis.Korzer-Robinson berpendapat "eklopediaboleh menjadi satutingkap kedunia luar, sama seperti realitihidupmenjadialternatifdalam pengalamanyangdiingati. Buku2 ini, telahdilucutkannilai utilitariannya dariperedaran masa dan cubamengembalikanarah tujuannya yang baru agar ianya tidak lagi sekadar alat untukbelajartentang duniatetapisebagai penyampai  tentang gambaran diri sendiri."

Serius aku sendiri pun tak faham maksud kata2 dia tapi karyanya memang superb la!.

Game di luar TV

Bagi yang kaki game, teruskan berharap ia menjadi kenyataan. Iniadalahvideokonsepdari Microsoft's IllumiRoom technology, dimana permainan vidoe game tidak terhad didalam tv sahaja, malah kelak ia mampu menjadikan ruang luartv andadengan grafikyangberkaitandenganpermainan...seolah2 anda di situasi sebenar...awesome dude!



SUMBER:www.gamespot.com

Tab mandi bertingkat

Tab mandibertingkatadalahsatu ideayangsangatbernas untuk membantu orang2 yangmengalami tahap kecergasan terhad seperti pesakit tua, berkerusi roda, lumpuh dan sebagainya. Aktiviti mandi  bagi golongan ini agakberisiko makatab mandiunik yang membolehkanpenggunamandidiatasasas sama ratatanpa sebarang halangan amatla membantu.

Terbahagi kepada dua bahagian utama iaitu pertama 'bekas tab'bolehturun naikdantonggak asas ratasebagairelmengangkat 'bekas tab'. Hasil rekaan  Zhang Jiangpeng dan Zou Tao ini adalah pemenang anugerah Red Dot 2012 bagi kategori reka bentuk konsep. Bagi aku memang diorang layak menang.

Pin dinding

Rekaan Kim Sung Min ni sedikit sebanyak dapat membantu kita peka akan perkara2 penting yang harus dilakukan. Bagi para pelupa ataupun sentiasa sibuk dengan jadual padat setiap hari, ini memang rasanya dapat membantu.

“It’s Time to Read Me”  ialah satu'pin-up board' yang boleh bercahaya agar kita tak lagi terlepas pandang nota2 penting yang mana sebelum ini warna2 berlainan lebih suka digunakan. Tujuan utamanya hanya satu ialah menarik perhatian kita agar melihat nota2 di papan...namun kalau kita ni jenis leka...letakla apapun memang tak bermakna.

Nokia Xbox bergabung..meletup!

Bagi yang 'kipas-susah-nak-mati' game, ni mungkin satu berita yang pasti dinanti2kan. Walaupun baru sekadar konsep hasil rekaan AntônioLucasCelestinoda Silva...ianya mampu membuka minat 2 syarikat gergasi ni bergabung...takda yang mustahil.
Untuk The Lumia PLAY ianyaberoperasi dengan Microsoft´s XBOX ® Manakala The Nokia Lumia PLAY berfungsi dengan Windows Phone 8 3GB RAM, 8-core processor;HD, 1136×640 resolusi dengan skrin sesentuh dengan Corning ® Gorilla ® Glass5MP untuk kamera depan dengan keupayaan merekod 720p video dan kamera belakang 10MP, ianya Full-HD camera;Saiz sekitar 124 x 59x 7.6 mm

Basikal lipat cantik

Hasil ilham perekaSheng-Chieh Chang darigabunganwarnaikonikpauspembunuh...hitam dan putihsisitemkomunikasibakal menjadikan'Gusto Orcinus E-bike' yang satu2nya adaaplikasitelefon pintarsistembersepaduuntukmenghubungkanpenggunakepadarangkaiansosialdanpersekitaranbandaryang dinamik

Malah penunggangnya boleh membawanya ke pejabat...hanya lipat dan simpan. Sapa kata basikal lipat tak cantik.

Tenaga pejalan kaki

Syarikatteknologi hijauPavegentelahmembangunkansatu konseplaluan pejalan kakiyangbaruyang mana mampu mengubahtenaga kinetikdarijejak langkahkitamenjadi tenaga elektrik.

Tenaga yangdikumpulbolehdigunakanuntukpelbagaitujuanituseperti lampu, mengecasperanti ataumenjanakanpapan paparan interaktif. Syarikat ini telah melancarkansatu inisiatif'Kickstarter'denganmemasangjubinkhas'Pavegen' di sekolah2 di Amerika Syarikat danUnitedKingdom.

Jika Pavegenberjayamencapai matlamatsasaran, sekolahyang terlibat bakal menerimasepenuhnyapembiayaanpemasangan empatjubinlengkap untuk memiliki tenagayang boleh diperbaharui untukkegunaan para pelajar. Satu konsep yang menarik untuk penjimatan elektrik




Link kickstarter.com

Rumah basikal

Dengan nilai hartanah semakin tinggi dibandaraya agak sukar orang macam kita nak memilki rumah...hanya mampu melihat tak mampu miliki. Samala halnya di China ketika kina masih ada masyarakt disana tiada rumah...maka sebab tu wujudla rumah sementara mudah alih.

Ianya mungkinjawapanbagi merekayang tidak mampuada rumah sendiri dan konsep rumah yang dibawa dengan basikal roda tiga cukup menarik. Kos bahan binaan yang digunakan hanyala plastikyangboleh dilipat2di samping menggunakanCNC router maka setiapkepingrumahsementara iniboleh dipotong dandan dikimpalke dalam sesuatu bentuk.

Plastikadalah bahan yang sangatunik kernaiabolehdilipatkedalambentuk yang berbezatanpakehilangankekuatan sebenarnya. Iaakan kelihatan sepertiakordion yang mengembang mencipta ruangdanboleh disambungkan kerumah2 lainuntuk ruangyanglebihbesar. Dalam rumah,turut tersediakemudahansepertidapur, sinki, tab mandi, tangki airsertaperabotpelbagai fungsiyang boleh berubahdari katil kemeja makan.

Di samping itu, rumah initu…

Tablet kertas

Sebuah syarikatPlastic Logic pencipta ‘e-paper’ telah bekerjasama dengan Inteldanpara penyelidikdi UniversitiQueenuntuk membangunkantabletberkonseppalingnipis danfleksibel sepertikertas.

'PaperTab', tablet fleksibelsepertisehelai kertasdan juga bolehdigulung danbengkok. Dengan saiz skrin10.7incidandikuasakanolehIntel Core i5 processor generasi keduadan ianya mampuberinteraksi denganPaperTablain yang berdekatan tanpa perlu bluetooth..sentuh je jadi dah.

RoelVertegaal, pengarahQueenManusiaUniversitiMedia Lab berkata "PaperTabsakan menjadikan lebih mudah untuk digunakan sebagai peranti pelbagai, dokumen. Dalamtempohlima hingga sepuluh tahun, kebanyakan komputer hinggalatablet berkemungkinanakan kelihatandan berasasepertilembarankertaswarnabercetak."

Garfu sudu diet

Anda nak berdiet tapi makn tak reti berhenti?...maka ini jawapannya.

Signal pintu tutup

Kita kadang2 akan terkejar2 untuk masuk walaupun sedar pintu akan ditutup...ada kalanya kita tersepit di tekan pintu...malu betul time tu. Maka satu konsep keselamatan yang harus dipasang pada semua pintu pengangkutan awam khususnya keretapi dan lrt.

Hasil rekaan Hyun Ju Park adalah satu inisiatif dan rekaan terbaik untuk kegunaan bersama. 'The Subway Signal Light' adalah penanda waktu dalam bentuk jam pasir digitalyang berubahwarna dari hijauke merah untuk memaklumkanpenumpang masa yang tinggal sebelum pintu di tutup.

Maka lain kali tak perlula kita tergesa2 mengejar masuk...tapi bagi yang degil pasang apa pun sama je.

Suit surf

Kadarkecederaan ketika bersukan salji adalahcukup tinggi, maka rekaan Riley Sanders, 'Base Impact Jersey' adalahsatu konseppenyelesaian sebagaialat perlindungan diri.

Projek ini bertujuan untukmengurangkan kadar kecederaan seriusketikaskiataupun snowboardingsambilmengekalkankeselesaan dan mobilitinya.Dihasilkan berdasarkanpenyelidikan dantemubualdengan mereka yang profesionaldalam industri berkaitan,ternyata konsep inidapatmenjawabkeperluan keselamatan mereka.

Dengan adanya suit ni kecederaan utama dapatla dielakkan disamping kelihatan begitu bergaya. Macam kita takda salji boleh kot guna...takda hal la.

Mata gerakkan komputer

Kini hanya dengan mata sahaja kita mampun menggunakan perisian di komputer. Agak pelik bunyinya namun itula hasil rekaan syarikat pengeluar Tobii yang telahmenciptaperantikomputer'REX'yangmampumengesanmata pengguna ketika mencari diskrin komputer.

Ianya dipasang di bawahmonitor,perantiini berfungsidenganperisiankhas yang dipanggil ‘Tobii Gaze’untuk mengesanapa saja yang pengguna lihatpadaskrin dan anda mampu melihathalaman seterusnya dengan hanya melihatnya saja.

Tobiimenjangkauntuk melancarkan5,000 unit REX sahaja pada musim luruhtahun ini dan dijual sekitarUS995 (RM 3,024), namun ianya belum di muktamadkan lagi. Bagi mana2 pihak yang berminatboleh mendaftar untuk mendapat ‘VIP pre-order invitation’. Semakin canggih teknologi sekarang.

Heavy metal sebenar

Ni barula heavy metal...dah sah2 yang mainnya robot besi..




Eskalator terpendek didunia

Penatnya betul sesekali berjalan kat shopping mall yang escalatornya rosak. Terasa ringan je kaki dah tiap2 tingkat jem semuanya. Namun sebenarnya ada escalator terpendek didunia...serius aku baru tau. Terletak di Kawasaki, Jepun di More's department store basement B2 dengan sia kepanjangan hanya 83 cm dan secara rasminya di iktiraf sebagai escalator terpendek di dunia oleh Guiness World Book of Record.



Lampu suluh 2013

Bila kali terakhir anda gunakan 'torchlight'?...aku last bila blackout 5 tahun lepas. Masa tengah bergelap barula sibuk cari...tau2 bateri takda, tak pun dah  'kong'. Kalau bateri ada pun bukan siaz plak...aaa payah

Kini Panasonic akan melancarkan lampu suluh yang boleh beroperasi dengan 4 variasi bateri...AA, AAA, D dan C. Jika setiap 'satu' bateri digunakan pada satu masa ia mampu beroperasi hampir 86 jam...kalau guna bateri  'binabadan' mau bertahun2 boleh guna.

Bakal dilancarkan pada 25 Januari 2013 dalam anggaran harga US24 (RM73)...cuma tak pasti pasaran untuk sedunia atau tak.



Link rocketnews24.com

Hikmah yang tersirat

Kita yang hidup di negara penuh keamanan dan kemewahan adakalanya alpa akan nikmatNYA yang hanya sekadar pinjaman. Terharu bila membaca buku Diari Seorang Diplomat HIKMAH YANG TERSIRAT... hasil catatan penulis anak kelahiran Terengganu yang menceritakan kelangsungan hidup di Pakistan selama memikul tanggungjawab sebagai Diplomat.


Berbagai kisah kehidupan di bumi Islamabad yang menarik dihyati bersama seperti suasana pemanduan disana yang sentiasa membunyikan hon. Malah ada seorang pemandu van tidak mahu membawa penumpang kerana vannya rosak namun bila ditanya apakah kerosakannya, jawabnya HON rosak!. Betapa pentingnya hon kepada mereka disana.

Dan yang lebih teruja untuk saya membaca dimana bab terakhir telah disambung oleh isteri penulis berkisarkan JALAN PULANG yang betul2 membawa penulis pulang berjumpa penciptaNYA.

Al-Fatihah buat penulis...semoga rohnya sentiasa dicucuri rahmat dan di tempatkan dikalangan orang soleh...amin.

Hasil nukilan penulis boleh tatapi dinafastari.blogspot…

Botol perakam

Bagi yang gemarkan muzik ataupun bunyi2an maka benda alah ni memang untuk anda. 'Botol perakam bunyi' (baca ala Doraemon). Agak pelik bunyinya tapi tula hakikatnya.
Di beri nama ‘Re: Sound Bottle’, ianya berfungsi sama seperti alat perakam biasa cuma bezanya tiada butang untuk merakam, cuma buka penutup botolnya dan halakan ke arah bunyi. Nak dengar semula bunyi rakaman buka saja penutupnya.

Bila dengar balik bunyi2nya teringat zaman kanak2 kumpulkunangmasuk  dalam balang. Mungkin JunFijiwara perekanya, mendapat ilham dari situ dan beliau inginmembantuorangramaiuntuk berinteraksisecara langsung denganmuzikdengan menghasilkan rakamanbunyiyangmerekasuka dalamkehidupan harian mereka.

Apa taknya..lepas rakam dengar ramai2, lepas tu gelak2...interaksila tu.

Plaster luka halimunan

Plaster luka biasa kita gunakan ketika luka tapi ada jugak yang nak cover apa yang tak patut...tak faham takpa. Adakala plaster2 ni bila kena air mula jadi semacam tak melekat la kemudian kotor...nak pakai pun segan.
 Mungkin disebabkan tu Xue Xing Wu, Zi Yu Li, Yue Hua Zhu dan Zhi Qiang Wang dibawah tunjuk ajar cikgu mereka Xiang Long Pan telah mereka plaster yang boleh 'blend; dengan kulit kita...seolah2 kita tak pakai pun plaster.

Cuma takut lupa nak buka je dah tak perasan kan.

RC pelik

Aku rasa ni la RC terbaik tahun 2012 lain dari biasa...barula world!!.

Kalender bulan

Walaupun dah masuk tahun baru tapi aku masih terlupa nak tukar kalendar baru...nila bila terlalu fokus kat kerja. Tapi kalau boleh aku suka rekaan lain dari biasa...balik2 kalendar kedai moto je.

Tapi ada satu rekaan kalendar Szani Mészáros dari Budapest, Hungary memang unik. Sebenarnya ia untuk projekuniversitinya,di mana kertasyang berlainan digunakan bagisetiap bulan dengan rekaan kertas berbentuk bulansebenar...cool