Skip to main content

Posts

Showing posts from December, 2012

Soalan 'klise' tahun baru

Malam ni dah tahun 2013 dan kita masih bernafas hidup...alhamdulilah syukur. Pada mereka yang percaya sangat kat Mayan tu...hahaha cian kena troll.

Biasala bila nak masuk tahun baru, macam2 benda nak di buat dan paling aku bosan bila soalan2 klise setiap kali tahun baru.

Ni kira soalan regularla tiap kali tahun baru...tak tanya tak sah tapi fikir balik perlu ke...bukan tahun baru kita.

Pelampung mudah je

Rekaan terbaik hasil pemenang Liteon Award 2012, LiuYi, XuWei, MengLuhuadanLiKe telah mereka satu pelampung keselamatan yang dipasang di kawasan kebarangkalian ada orang bakal lemas.

Rekaan menarik cuma kalau jaraknya teralu jauh dan tenaga 'membuang' pelampung ke mangsa tak power, tak guna gak...takpala ada gak usaha mencipta dari orang kita berebut2 nak glamour dari buat pertandingan rekaan macam ni.

Kalau ada pun balik2 robot baling bola, main bola, sepak bola....last2 takda pun buat robot, beli luar gak.


Macam ni pun boleh?

Esok cuti KL macam biasa akan bertukar jadi 'foreign country', harapan aku diorang tak datang reramai macam ni.

Hotel kapal terbang

Bagi yang lama cuti2 Malaysia, selamat bercuti dan yang baru nak merancang2 tu selamat juga...jangan salah pilih tempat takut sangkut dalam banjir je.

Nak kelainan dari biasa ada sebuah hotel mewah di lapangan terbangArlandadi Stockholm, yang mana hotelnya dari kapal terbang Boeing747 yang tak digunakan lagi.Di beri nama 'Jumbo Stay',hotel mewah ni menyediakan 27 bilikdanboleh menampungsekurang2nya76orangtetamu dalam satu masa.

Ruang dalaman pesawattelah di ubahsuai dimana 'kokpit'nya telah berubahke bilikdouble. Turut di sediakan sebuah bar (takleh masuk ni) dan kafedimana para tetamuboleh'melepak' melihat persekitaran.

Menurut pemiliknya, OscarDios, masih terdapatruangdalaman yangtidak digunakan lagi dandia mempunyairancanganuntuk menukarturbinjetpesawat menjadibilik2 double....jangan melayang ketika tidur sudahla.

Kereta pasang ikut suka

Kini bagi mereka yangtinggaldi bandar2 besar, kesesakan lalu lintas di samping pencemaran udaraitu semua perkara biasa. Oleh sebab2 itu, Vincent Chan telah menjalankan satu projek merekabentukpengangkutanyangkecil, mesra alam dan mampan giat di jalankan maka 'Citi. Transmitter'di cipta.

Ianya satusistemkenderaankomunitipintarkerana kenderaannya boleh berubah mengikut keperluan yang berbeza setiap penggunanya. Kenderaan modularini bakal menawarkan andakemudahanyang berbezauntuk menjalanirutin hariandengan lebihmudah.


Gula2 kapas terbaik

Aku ni memang pengemar gula2 kapas...pantang jumpa sure beli. Suka tengok cara2 diorang buat...nampak mudah tapi perlu skill gak dan brader dalam video ni salah sorang darinya...lain dari biasa plak tu..i like.

Kotak x guna RELOAD

Sebelum ni ada aku post tajuk yang sama kotak tak berguna,tapi kali ni versi reload yang lebih tak berguna...tak faham sapala rajin sangat buat benda alah ni...takda tujuan.

Ukiran kasut ski

SimonBeck artis yang berpangkalandiEngland telah mecipta seni salji secara besar2an yangindahlagi rumitdengan menggunakansepasangkasutsalji.

Kebanyakan karyanyabanyak  dihasilkan diresort saljiLes Arcsdi Perancis, di mana beliaumemilikisebuah apartmentdisana dankebanyakan hasil ukirannya bermotifkangeometri dantumbuhan.

Bagi setiapkarya seniyangdi hasilkan beliau akanmengambilkira2sepuluhjamsecara purata dimana kebanyakkan kalinya, kaki beliau pasti akan bekussebelum sempat siap namun kerja harus juga di teruskan.

Ukiran telur

ApabilaWenFuliang seorang artisdari wilayahShaanxi, Chinaberhenti sebagaipengukirkayu namun kemahirannya takla di biar begitu saja...kini beliau beralih ke ukiran seni halus padakulit telur.

Tak kirala telurayam,angsaataupun itik, prosesnya bermula dengan mengosongkankandungantelurmenggunakan picagari dan kemudiannya menggunakanalatputarelektrikuntukmengukirselepas melakarkan lukisan pada kulit elur.

Proses yang memakan masadan memerlukanusaha yang perlahan demi mendapatkanukiran kulit teluryang terbaik dan Fuliang telahmelakukannyalebih daripada 10tahun.

Termos tali leher

Rasa malas nak bwa botol air ke mana2...senang je isikan air tu dalam tie.

'Tie Flask'tali leherdengankantungtersembunyi yangmembolehkan andamembawa air minuman lainketempatkerja tanpa di sedari sesapa dan kantungnya mampumengisiseparuh daripadasegelasminuman kegemaran anda. Walaupun kempennya utamanya mengisi air kencing setan tapi apa salahnya tukar ke minuman halal.

Didatangkan dalam pelbagaiwarnadan corakberbeza yang bolehdibeli secara talian pada harga US$25 (RM77)  setiap satunya.



Link flasktie.co

Potret padang bola

JorgeRodrĂ­guez-Gerada seorang artis kontemporari Cuba-Amerikatelah menciptapotretgergasi di Amsterdamyangmenjangkauduapadang bola dan inila ciptaanterbesarpernah dibuatdi Belanda.

Berukuran125x170 meter hampir 8kilometer tali,7tanjerami,150meter tanah,300meter padu pasirdan 1150tiangkayutelah digunakan. Projek yang di pertanggungjawapakan dariMamaCashbagikempenVogelvrijeVrouwen(Defend Women Who Defend Human Rights) dan telahdiselesaikandengan bantuandaripada 80sukarelawan.

Skuter lipat

Dengan keadaan 'jem' sekarang nidengan jumlah kenderaan yang kian banyak, maka elok rasanya kita cuba pengangkutan alternatif berkuasa elektrikdan mesra alam.

Memperkenalkan JAC, skuter lipat berkuasa elektrik amat sesuai untuk bergerak dalam kawasan bandar. Direka agak lebih mudah alih dan mesra alam tak mustahil kelak ni jadi satu trend. Tak perlu lagi kuasa kaki unutk bergerak...mudah kan.

Airport terapung

Syarikat pembinaanBeckettRankineakan menjalankan satu projek mega dimanamembina sebuahlapanganterbangterapung ditengah2 muaraThames di London.

Projek lapangan terbangGoodwin denganempatlandasanbernilaikira2 40biliondi fikirkanlokasiyangselamatdi perairannegara dimana jaraknya kira2 40 minit dari bandar London. Lapangan terbang itu jugaakandisambungkanke bandar2 berdekatanEropah pada masa depan melalui sistemkeretapibawahtanah.

Lapangan terbangini jugatapakmesra alamkerana tidak adarumahakandirobohkan untuk pembinaanya makapenerbanganboleh beroperasi24jamsekitar jam kelak kerna pasti tiada komplen gangguan bunyi dari penduduk kelak.

Basikal trun bukit

Ada berani?..


Karya berlapis

MichaelMurphy seorang artis dari Georgiatelah menghasilkan arca kejang minda berskala 8' x  6'kadbodberbentukPresiden Amerika Syarikat,Barack Obama.

Terdiri daripada66platkadbod yang di potong manual kemduainnya digantungsecara bersusun tergantung. Beliau berpendapatarca inibertujuan untukmenmberikanmakna yang berbezabergantung kepadasudut pandanganpenonton.

Tak kirala apa pnadangna pun...ini memang mamat rajinla nak buat...boleh kejang otak oo.

Neng neng nong neng

Mungkin berita ni dah basi, ramai tahu dah...tapi semenjak akhir2 ni keluar radio aku teringat balik cerita di sebaliknya. Bak kata pepatah 'tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia sapala tahu'...sebenarnya pada huruf Tnya...hihihi.

Begitula juga jadinya pada M. Ridho, seorang jejak biasa bekerja sebagai penjual roti datang untuk uji bakat Indonesia Idol 2012 dengan lagunya sendiri. Walaupun tak 'full package' untuk jadi penyanyi tapi bakat penulisannya di kesan dan di nilai sebaik mungkin...walaupun pada dasarnya muziknya ado2 je.

Ahmad Dhani ketika itu jurinya membeli lagu ciptaannya pada harga 5juta Rp (RM1,583) dan di beri sedikit susunan muzik lebih cantik dan dinyanyikan sendiri Ahmad Dhani dengan bandnya the Triad, malah beliau ada  berlakon dalam video klipnya...akhirnya laguKuingin Kita Lama Pacaran Disini meletup di Indonesia. Ternyata hanya 'genius' mampu menilai satu2 perkara berharga yang mulanya di anggap murah.


Video asal masa 'audition'…

Muka 'salotape'

Bila kita sendiri kadang2 keluarla idea tak berapa cerdik contohnya bergambar dengan 'salotape' melilit di muka. Hasil fotografi dari jurufoto dari New Mexico, WesNama, telah menyiapkan projekperibadinya yangdipanggil'Scotch Pita'.

Idea nya datang ketika mula2nya suka2 meletakkan 'salotape ' di hidungnya...kini beliau berharap dapat meneruskan karyanya ketahap lebih tinggi. Kena beli banyak2 buat 'spare'...takut masa perlu takda plak.

Kek pewangi tandas

Kalau anda keMinneapolis, sebuah bandar ke 16 terbesar di Amerika jangan terkejut ketika masuk tandas disana. Hasil kreativiti dari studio reka kreatif  CarmichaelKolektif, telah mencipta pewangi tandas berbentuk kek yang nampak 'real' nak makan

Jangan sampai buat wishes plak kat situ.

XMEN stop motion

Bagi peminat kipas-susah-nak-mati X-MEN pasti ingat intro versi animasi sekitar 1992. Bagi aku satu montage pembukaan yang berjaya dan kini KyleRoberts, pengarah bagi Reckless Abandonment telah mereka semual intronya dalam bentuk stop-motion.

Mengambilmasa 2 bulan dengan 4,000keping gambar demi merealisaikan impiannya. Dengan usaha 'remake'nya, segala pergerakkan harusla sehampir sama seperti yang asal agar moodnya tetap sama. Ternyata sapa2 yang tahap rajin gaban di persilakan buat.

Intro ASAL...original punya



Sekarang layan yang baru...Stop Motion punya

Seni dot dot dot

Teknik lukisan dengan hanya dot dot dot memang payah dan memenatkan mata...teringat dulu masa belajar kena wat teknik ni...last2 kena koyak dengan lecture macam tu je sebab tak ikut piawai.

Bila tengok si artis Miguel Endara ni,usahabeliau melukis potret kejang minda ni memerlukan kira22,100,000titik untuk siap. Karyanya bertajuk BenjaminKyleberdasarkan seorang lelakiyangtidak ada ingatanapa2 termasuklanamanya sendiri. Semasa menjadi pesakit di hospital, orang2 disanamenamakannyabersempenarestoranmakanan segeradimanadiaditemui tidak sedarkan dirisekitar di2004.

BenjaminKyledisahkan mengalami amnesiadan telah menjadisatu2nya wargaAmerikayangsecara rasminyatersenarai dalam kategori orang hilang. Proses yang berterusan selama 138jamuntuk di siiapkan dan hasilnya cukup menarik tertarik kau the bomb.

Kapal Star CPU

Tak tau nak nak buat apa dengan isi2 komputer lama...mungkin ini jawapanya, kapal Star Trek Enterprise dan Star Wars X-Wing.

Jam mana2 saja

Bosan dengan gaya jam dinding yang sama je...kalau tak petak mesti bulat...nak lain sikit bingkainya 'berkrawang2'. Kini dengan adanyaTime-Line hasil rekaan AndaHaeyon mampu memberikan satu persepsi masayang berbeza dengan konsep yang mudah...dimana semua tempat jadi bingkainya.

Jam dinding yang tiada bingkai maka letakkan ia dimana2 saja dengan ada binaan GPS didalamnya agar dapat menunjukkanmasa secaraautomatikdengan tepat. Lepas ni letak kat peti ais pasti nampak best.


Opis balkoni

Sudah jemu dengan suasana kerja yang sama dan biasa2 je...kini anda mampu beroperasi diluar suasana rumah anda.

Hasil inspirasi pereka dari Berlin, MichaelHilgerstelah menciptasatu aksesoriuntuk memberianda satusuasana kerja berbezadaribiasa. 'BalKonzept' ialah mejabalkoni yang diperbuatdari bahan kitar semula 'polisterin' tahan lasak cuaca...kiranya hujan, ribut, banjir takda hal. Direka agar bergantung harap sepenuhnya pada pemegang di balkoni rumah untukmenyediakansatupermukaanterbuka dan rata untuk makan, membaca ataupun bekerja.

Apabila tidak digunakan, ia bolehmenjadidulang, rak letak pokok tapi bukan tempat duduk. Bagi yang takda balkoni...tangga pun tanggala.

Lolipop kemana2

Aku antara pengemar lolipop, tapi kesukaran bawak dalm poket kadang2 buat rasa tak selesa.Nasibla ada yang baik hati cipta benda alah ni....bekas untuk menjagalollipopsanda selamat dan mudah dibawa.

Hasil rekaan dari studioreka bentukdi Jepun, LIFE,bekasnya diperbuat daripada kayu daripadamahoganiAfrika dimanasferakayunya mampu melindungi lolipop pada tahap terbaik...di samping ada tali kulit pada bekasnyauntuk mudah menggantungnyaditali pinggang. Menarik ni...kena beli satu.

Senasib Fadhli Shas

Teringat kad merah Fadhli Shas yang sah2 tak wajar tapi ni lagi teruk. Aleksandrs Cauna dari kelab CSKA Moscow menentang kelab Anzhi Makhach dalam liga Russia di berikan kad merah apabila dikatakan mengasari pemain lawan walhal sentuh pun tak. Perlawanan berkesudahan CSKA Moscow kalah 0-2 kepada Anzhi Makhach.

Ironiknya benda ni jadi pada 2 Disember 2012...kira2 seminggu sebelum kita melawan Thailand. Adakah pengadil kini semakin buta undang2 ataupun ada konspirasi 'terpimpin'? (ada2 je..hihihi). Apa2 pun better luck next time...go Harimau Malaya



Link firstpost.com

Bungkus makan terus!

Rasanya tamat sesi boikot2 ni sebab semalam tengok ramai so call hero penentang di Mat-D. Bagi yang masih marah, pembalut burgernya jangan dimakan plak.

Namun di Brazil, restoran burger Bob's, punyai satu kempen peniagaan yang menarik dimana pembungkusnya bolehdimakan. Di hasilkan olehagensiNBS dari komposit bahan mesra alam...di samping kita makan dapat selamatkan dunia. Ni ok kot.


Nilai rumah Hobbit

Jika diberi peluang, pasti ada 'kipas-susah-nak-mati' Lord of the Ringsnakberpindah ke'Bag End' rumah rasmi bagi BilbodanFrodoBaggins. Namun tahukah kos pembeliannya.

Movoto Real Estate telahmenciptainfographickospembeliannya...dengan keluasan4,500kaki persegiyang merangkumitamankentang, tiga biliktidurdanbilik bawah tanahyang berbeza.

Secara purata kira2 US$296 (RM 905) bagi 1kaki  persegi dengan anggaran keseluruhanbernilaiUS$1,330,000 (RM4,066,450.19)...jadi camne nak gak duduk?


Opis LEGO

Betul kata orang, nak buatkan sesuatu yang gila2 kena jadi gila2....baru benda tu menjadi. Begitu juga bagi pembuatmainanpopular, LEGO.

Tempatkerja seronok lagimenariktelah dibina di jabatanpembangunanLEGO di Denmark.
Di hasilkan berasaskandisiplinreka bentukstudio RosanBosch dimana setiap elemendi pejabat haruslahmenyeronokkan untuk menjana kreativiti.

Kalaula opis semua macam ni kan seronok...comfirm takda masalah ponteng kerja...agaknyala.


Pili air auto lock

Penjimatanair adalah satu langkah kecilke arah masa depanyanglebihbaik...memperkenalkanWater Lock,alatkecilyang mampu menghadkan penggunaan air dirumah.
Tidak memerlukan elektrik, hanya perlu pasangkan pada pili airpaipdalam bilik mandi ataupun sinki...terpulang. Airsecaraautomatikberhentiapabila air mencapaijumlah yang telah andatetapkan.

Cuma terasa segan la plak bila sedara mara datang...tapi tak buat 'masak' nanti cukup bulan bayar bil.

Ilusi mata

Ilusianimasini bila dilihatberputardi kedua2 hala. Tak caya tengok kanan kemudian tengok tengah...lepas tu cuba kiri plak...betul tak?. Persoalannya kenapa?

Sebenarnya perbezaannya hanya pada kontur berwarnanya...bila di tukar posisi warnanya maka bertukarla putarannya...lihat bagaimana fikiran kita mudahnya ditipu.


Payung sukan

Sebelum ada keluar payung samurai...ramai gak yang beli. Kini bila keluar konsep yang sama tapi untuk sukan plak rasanya ada yang berminat?...aku suka.

Wristband wang

Rekaan CharandeepSinghKapoor dari India ni memang menarik. NOTEXadalahalat yang membolehkanmereka yang cacat penglihatan mengenalpastiwang kertas dengan mudah. Adakalanya keadaan kertas yang tak sempurna gagal menonjolkan ciri2 istimewanya dan ia pasti menyukarkan golongan ini.

Diperbuat dari bahan keluli mudah lentur agar boleh di pakai seperti 'wristband'...dengan alurkelulidibina padanya secaraempatperingkatdisusunmengikutperbezaanpanjangwang kertas.Hanya tetapkan wang kertas pada aras yang betul...bila tak nak lekatkan ditangan...mudah.

Namun ianya kini hanya untuk wang kertas India saja..tempat lain kena tunggula kot.

Meja opis bersepadu

Aku sukakan suasana kerja yang teratur...seronok bila bekerja. Lagi best bila semua benda dalam satu tempat.

Burger terlampau

Thomas dan Quentin pereka grafik dari Perancis telah mecipta sesuata yang mungkin tak logik di akal namun menarik di pandang. (bagi akula)

Bila makanan segera pujaan ramai di terjemahkan dengan cara yang amat berbeza buatkan lagi berselera nak makan dari terus memboikotnya...tu pendapat diala.

Rumah haiwan

Pelik benor tajuk post tapi sebenarnya nila rumah recycle dari tin2 lama khas buat haiwan berbulu yang ada di sekitar kita. Jarang2 ada yang suka membelanya kecuali golongan veteran khususnya ataupun pekerja kontrak duduk rumah kongi tu biasa nampak.

Mereka ni ibarat kucing2 terbiar cuma jarang2 orang ambik port. Penyediannya cukup mudah...hanya perlumembersihkantin2lama anda kemudian skrukan ke permukaanmenegaksepertidindingatau pokok dan tutup bukaannya denganTweeTin...walaa siap.

Taukan haiwan apa dimaksudkan...

Bumi di waktu malam

ParasaintisNASAtelah mengedarkangambar2 planet Bumipada waktu malam. Di beri nama ‘Black Marble’ di ambil dengan satelit baru NASA-National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Dengan adanyasatelitini -Visible Infrared Imaging Radiomter Suite (VIIRS) mampu mengesansetiap cahayapada waktu malamdi Bumitermasukla cahayatunggaldi lautan.

Kapal terbang solar

Perjalanan jauh dengan kapal terbang memerlukan kos yang besar dalam penyelengaraan dan penggunaan bahan api. Maka itu sebuah kapal terbang futuristik yang kurang tenaga adalah satukonsepekologi yang menark.

Hasil rekaan DaphnisFournierIa dimanasel2 solar di letakkan di atas bumbung kapal terbang untuk menjana tenaga elektrik. Di sebabkan pergantungan tenaga matahari sepenuhnya, rekaannya dibina agar udara terlus...bila kadar geseran ketika berlepas dapat dikurangkan maka kurangla tenaga digunakan.

Serius akusendiri tak faham pasal eurodinamik kapal terbang ni macam mana ianya berfungsi tapi satu je aku faham...kalau seminggu asyik hujan je camne?.

Pil emas

Bila seseorang itu riak nak tunjukkan kekayaannya aku boleh faham tapi tak perlula sampai telan pil bersalut emas 24k...tu gila namanya.

Ia memang agak keterlaluandalam satu kehidupan mewah, dimana KenCourtney dan TobiasWong  seorang pereka serta artis bergabung untuk menghasilkansatu siriprodukyangsungguhmewah, pil emasyang mula2dihasilkanpada2005 dengan kos US$425 (RM1,300).

Menurut webstoredimanaianyadijual, ini adalah mirip kepada obsesibudaya kemewahan danpemiliknya ingin menunjukkan kekayaannya. Mungkin merekaberharap nak najis berwarna emas kot?

Meja kertas

Percaya atau tidak bila seorang perekaItali, JensPraettelahbekerjasama denganElle DĂ©coruntuk mencipta pelbagaiperabot yang dibuatdaripadamajalah2 yang telah dicincang.

Shredded hasil kerjanya terdiri daripada meja, bangku, rak buku dan mejarendah...binaannya juga kuatdan kukuhsehingga bolehmenyokongberat badandewasa. Ini membuktikan fleksibilitikertassebagai bahan mentah mungkin bolehdigunakan untukmewujudkanperabotkitar semula.

Batu geometri?

Rasanya apa ke benda alah ni?


Zip penanda buku

Satu penanda buku yang lain dari biasa...nampak cool la.

Tangan robot kadbod

Ternyata ada macam2 benda pelik di jual dalam internet yang kadang2 tak logik betul.

Contohnya ini...tangan kadbod gergasi bersaiz 5' 6" panjang(3 kakilagipanjang daritangan kita),9"x9" lebar...boleh di bengkokkan lengannya90°...mudah dipasangbuka dan di datangkan dalamkotak  bersaiz 30"x 18"x 6".

Di perbuat dari 100% kadbod yang di gamkan maka jadila ia...tadaaaa!. Boleh di beli secara talian dan memerlukan sekitar 10-20 hari untuk penghantaran mengunakan mel udara. Jadi macam mana...berminat?.

Chandeliers besi

Sapa kata kreatif harus banyak duitnya...tidak bagi Carolina Fontoura Alzaga, seorang artis pelbagai mediatelah brjaya menukarkan rantai basikal kepada 'chandeliers' yang tak kurang hebatnya.

Benda yang awalnya sebagai nyawa pada basikal kini menjadi hiasan bagi menerangi kehidupan kita...sapa sangka bila kita kreatif apa saja boleh dibuat.

Cari barang hilang

Adakalnya kita akn terlupa barangan kita letak, akhirnya mencarinya payah. Kini dengan adanya Stick-N-Find,satu peranti radar padatelefon pintar untuk mengesan barangan yang hilang...cantik bukan.

Hanya tampalkan ia pada benda2 yang mustahak pada anda...kelak jika terlupa takda hal la nak cari. Dikawalmelaluiaplikasidalam telefon pintar anda, baranganyang hilang akan dikesandengan mudahwalaupunpada susasana gelap. Lepas ni mak bapak yang nak pergi shooping jangan lupa letakkan pada anak2 masing2 ye.


Pejalan kaki di China

Keretaadalah antaracara terbaikuntuk kita bergerak namunbagi sesetengah orang berjalan tu satu pengankutan juga. Di bandarLujiazui, China, laluan pejalan kakinya dibina khasuntuk memudahkan perjalanandenganselamatdi laluan serba mencabar di China.

Terletak 20 kakidari atasjalan, boleh di kategorikan sebagai 'jambatan' kaki telah menghubungkan antara pejabat,kafe, kedai2 dantarikan lain. Jambatanitusendiritelah menjadi tarikankepadapelancong,dimana ianyabersihdan menyenangkan sesuaila menjadikan ia satu inovasi terbaik untukkawasan membangun di China.

Jam pasir moden

Hasil rekaan konsep BalykinPavel ini kelihatan hebatuntuk dipakai seolah2 'hourglass' di tangan. Namun ianya akan kekal terus kekal sebagai konsep kerna tiada usaha pun menjadikannya satu realiti walaupun memenangi 'Reddo Design Award 2006'...nila jadi bila anugerah tak beri apa2 makna.

Mini Cooper untuk disewa

Pasti ramai yang mengidamkan kereta MINI Cooper namun kemahalannya belum tentu dapat merasa. Maka sebab itulaMINItelah melancarkanskimkeretasewadi London dengan hanya26pence (RM1.20)sejam. 

Dengan 'Fun Hire Service',penyewabolehmemandu di kawasan sekitar malah pemandu tidak perlumemulangkan kereta ke tempat asalnya kerna ianya akan diambil kelak berdasarkan destinasi terakhir penyewa. Ini adalah sebahagiandaripada kempen untuk membawa MINIkepada orang ramai disamping menggalakkanskimpembiayaanyang baruagar dapat memilikikereta dengan harga lebih rendah.

Agak2nya kat sini boleh buat tak?

Copyright filem

Sedar atau pun tidak kebanyakkan filem di Malaysia ni di monopoli oleh syarikat yang sama...halnya sama dengan filem2 besar Hollywood. Kebanyakkan filem2 pecah panggung di kuasai oleh syarikat filem yang sama keluarkan filem berlainan pada masa yang sama...maka tak heranla mana laku atau tak sebab diorang tetap untung gak.

Bila anjing memandu

Serius aku tak faham kelogikkan kenapa perlu mengajar anjing bawa kereta. Hanya semata alasan ingin membantu manusia ketika kesusahan sedangkan manusia sendiri kadang kala macam 'anjing' bawak kereta ikut suka je...lepas ni nak bagi anjing2 ni bawak ambulan, kereta polis, bomba tak pun bas rapid KL?.

Meja serap haba

JayWatsonseorang pereka dari Oxfordshire telah mencipta meja kerusi termo-kromatik yang bertindak balaskepada haba dengan mengubah warna  perabot pada permukaan terkena haba.

‘Linger A Little Longer’
akan bertindak balas terhadap apa jua haba di permukaannya tak ubah seperti air terkena pada perabut kayu namun hasilnya tidak akan kekal menjadi 'watermark.

Gangnam krismas

Fenomena 'Gangnam Style' benar2 telah buat satu dunia demam dengannya...terkini di Perth hiasan lampu krismas dari lampuLED benar2 dengan iringan lagu gangnam memang menarik. Di hasilkan dengan41,000mentol dan kosnya sekitar US$10(RM30.40) semingguuntuk menjalankan projek ini.