Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2012

Rahsia tarikh lahir

Benda yang biasa kita buat atau dengar...



SUMBER: www.youtube.com

Dulu...kini dan selamanya?

Orang kata takda yang baru kalau bukan dari yang lama...evolusi logo syarikat2 mega kaya dunia.

Pemadam api diCUNkan

LilianKongtelah mereka semulapemadam api agar berwajah lebih segar dan moden berbanding yang lama...malah didatangkan dalam pilihan warna lagi, kelas kau syarifah!.

Beg AF yang baru

BegWhaletalemenawarkanpenyelesaian untuk para ibu bapaapabila berada dilapangan terbangsesak. Ibu bapa perlumemastikananak2 selesasementara menunggupenerbangan mereka...ada yang membiarkananak2bermainterutama diatas lantaiyang tak pasti taraf kebersihannya.

Kini ianya didatangkan dengantikar boleh lipatankeluardanmenjadi alasa dimanaanak2boleh bermain, merangkak danberehat.

Semudah 1...2...3...buka dan bentangkan tikar. NamaWhaletale hasil rekaan DayeKimdiberi berdasarkan bentuknyayang mudah dimana ibu bapa bolehduduk disebelah anak2 merekaapabila bermain. Malah apabiladilipat, ini talitikarkebahagian bawahbegitusupayaanda masihboleh mempunyaiakses kepadakandunganbeg.


Kereta kuasa udara

Dalamusaha untukmelupuskan tradisi penggunaanminyak, syarikatpengeluarTata MotorsIndiatelah merancanguntuk menghasilkankeretayangdijanaoleh udara termampat.

'Tata Airpod'merupakan keretakecilberfungsi denganenjinyang mengekstraktekanan udaradari175-liter tangki yang tidak menyumbang kepada pencemaran udara. Bukanla satu teknologi baru cuma kurang komersil untuk dibangunkan.

Teknologiyangdibangunkan olehMDI, tangki keretabolehdiisisemulamelaluistesenpengecasanatauudarasemasa memandudikitar semula denganbantuanenjinkuasa elektrik yang hanya mengambil masa dua minituntuk di 'recharge'.  Nak tambah uniknya...dipandu dengan joystick kat tepi...takda stering.

Mampuuntukbergerak padakelajuan 28-43mph(45-70 kmj) sehingga200kmpada tangkipenuh. Persoalannya dulu buat kereta murah tak jalan ni kereta udara plak...camne nak kira?

Bila berbaik kerana malu

Perbuatannya baik tapi berkat ke perbuatan kita...sesama kita elakkan.



SUMBER:www.youtube.com

Damien terbaru

Sebelum ni ada aku bercerita pasal mamat Damien Waltersni...muncul dengan video baru sambil2  dia tengah shooting filem.



SUMBER:Damien Walters

Kapal layar canggih

Kapal layarPelagusadalahkapal layarsuper40meter,dinamakan sempenabintangmagnitud2 padaburujSagittarius. Pelagusdianggap bintangbernasib baikyang seringdikaitkan dengankeyakinan. Direka untukmenawarkan pengalaman yang tiada pada kapal layar lain disamping membantumengosongkan fikirandan badandarikekusutanhidup yang sibuk sambil bersantai menikmatikeseronokanhiduppalingmewah danbersemangat.

Hasil rekaan SebastianCamposMoller, kapal layarPelagusakanmenjadipelayaranpartiVIPmuktamad dimanaperhatiansemua orang pasti tertawan.

Pen lukisan jari

Lukisanlakaran sesuatuyangbiasadilakukanoleh para artis2, idea boleh datangketika dimana2 dan keperluan membawanota untuklakaranidea2 amatla wajib. Biasanyalatan tulis sepertipensel,arang,atau pen tetapi kini aksesorikecilakan memberi gambaran lukisandenganhujung jarisaja.

Hasil rekaan AndreCruzDesign, bertujuan untukmengurangkangeseranantara tangandan permukaanketikamenulis ataupun melukis. Dengantangan yanglonggar, lukisanakan kelihatan lebih ringan dan tepat. Konsep inidihasilkan mealuipenyelidikanpemerhatianyang luas dimana produkinovasiyang mempunyaiintipatiperlu untuk menyemaikankenangan zaman kanak2, dimanajaribekerja sebagaipenatau pensel.

Semangat raya lagi...

Dah seminggu berhari raya…mood bercuti tetap menebal di jiwa. Alhamdullilah raya kali ni lebih meriah walaupun ada kehilangan…life must go on, ingatan berserta iringan doa aku beri pada yang telah pergi…sesungguhnya kita bakal menyusul cuma masa dan ketikanya tidak diketahu.

BIla dah ramai2 berkumpul ni macam2la cerita keluar…blah isteri dari satu keluarga yang besar jadi kemeriahnya lebih terasa. Tambahan plak bila suku sakat banjar berkumpul berspeaking la semua…aku yang 'mix' ni terkial2 nak faham. Walaupun ada darah banjar, disebabkan jarang 'bersurah' mulut terkumit2 la.

Macam2 kejadian dan bahan aku perolehi masa cuti kali ni…tunggu masa nak keluarkan je. Harap dalam beberapa hari lagi blog ni kembalila berinfo yang 'fresh'…pada yang dah massage aku bertanya terima kasih diucapkan, terharu aku.

SELAMAT HARI RAYA

Dengan kelapangan yang ada ni saya ingin memohon maaf segala kesalahan kata mahupun perbuatan ketika dialam maya ni ada menyinggung perasaan anda. Diharap tidak disimpan dihati...sesungguhnya saya hanya manusia kerdil yang tak lari dari membuat silap dan harapan agar terus menyokong usaha saya untuk terus menyajikan info2 berkualiti pada semua...insyallah. Akhirkata Salam Aidil fitri buat semua dengan ingatan tulus murni...semoga kita semua selamat dalam segala urusan...amin.

Nyanyi boleh kalau...

Jangan kita mudah melatah...jadi fahamkan dulu sebelum menghukum.



SUMBER: www.youtube.com

Plug tersusun

Kalau plug dirumah macam nikan cantik.

Displin teratur

Mampu ke kita se'displin' ini.


SUMBER:www.youtube.com

Kereta ulor

Bagaimana hasilnya bila sebuah kereta futuristik diilhamkan dari binatang?. Seorang pereka Liwen He, telah mereka sebuah kereta melalui inspirasinya terhadap seekor 'ulor'. Fleksibilititulangularyang membolehkaniabergerak dengan licinmelaluiterowong yang sempit telah membayangkan bagaimana kita memandudijalan2 sempit dengan mudah dan lancar.

Kereta yang mampu menyesuaikandirikepadapelbagai keadaan jalan, malah masalah ketika meletak kereta dianggap selesai dan ianya diibaratkan seperti seekor 'ulor' yang sedang berikal ketikatidur.

Reka bentukbionikmembuatkan keretafuturistik'ulor' ni amatunik...dengan berkonsepkan alam semulajadi. Kini pemanduboleh menikmatikebebasanuntukbergerakdengan lancarantarakenderaanatau ruangyangsempit.

Sejarah LEGO

Untuk meraikanulangtahunke-80, LEGOtelah menghasilkansatu filem animasi pendekmenerangkankehidupan sejarah pengasassyarikat, OleKirkChristiansendananaknyaGodtfred.

Tali kasut mewah

Sesuai untuk dipadankan dengankasut Nike 24K, encik Kennedy telahmencipta'tali kasutemastulen yang pertama di dunia'. Tali kasut emas24k ni telah ditenun daripadabenang yang disalutiemas dengan menggunakanteknik purba tukang barangkemas.

Ia memerlukankira2 120 jamuntuk menghasilkannyadan diperbuat secara tanganoleh satu pasukandi Colombia. Hanya 10 utas saja dihasilkandan dijual pada hargaUS19k (RM59k) setiap satu, malah akan dihantar kepada anda dengan tahapkeselamatan terbaik tak kira dimana anda berada didunia ni.

Namun jikaemas bukanla pilihan anda,talikasut dari perak juga ada hanya pada US3k (RM9k)setiap satu...tetapijika kedua2 bukan juga  pilihan anda, kami faham.

Apa diatas bumbung?

Sesama kita pantau apa yang kita buat dan lihat...Islam tak menghalang teknologi tapi kena bijak penggunaanya.


SUMBER: www.youtube.com

Jangan kacau orang tido

Dalam tido pun bleh meng'klepet'...terbaik.


SUMBER:www.youtube.com

Kerusi tabung

Idea menarik cuma namanya agak 'semacam' je...seolah2 bila susah jangan lupa cari dia bukanNYA.

Pabila sayur ber'muzik'

C-Orby Composer Cookerciptaan Orcum Erdem bakal mengubahsetiapbau danrasamakananandamasak ke satu terjemahan muzikdan visualyangunik. Buakan saja rasa danbaumakanan yang lazattetapikini satu dengar lagu pun boleh kita nikmati.Dilengkapi dengan sensorbaudanrasadimana setiapdaripada masakanharusmempunyaituneyangberbeza setiap kali anda memasak menggunakanC-Orby Composer Cooker.

Kini bukan sahajaanda akan dapatmenghidudanmerasaimakanan, kini boleh mendengarjiwa mereka. Silap2 terdengar 'jangannnn aduh panas!!'

Temujanji doktor maya

Hasil rekaan pintar Arthur Kenzo, satu perkhidmatannasihatmaya inovatif direka yangmembolehkanorang ramaimasukhospital untuk mendaftar dan mendapat rundingan mayasebelumberjumpa doktor sebenar.

Direkauntuk memudahkanpesakit dan juga doktor, terletak dipintumasukhospital. Iamembolehkanorangramai mendapat nasihat dan panduan kesihatan. Pembantukesihatan mayaakan membimbingpesakitmelalui prosespra-perundingan dimana semuamaklumatperibadihinggapanduankesihatan dicatitkan.

Melalui sentuhan pada paparan yangteknologimikro, ianyaakanmengesan penyakit pesakitdanmendiagnosistanda2 pentingmereka. Sekurangnya lepas ni takda lagila jumpa attendan yang bengis2 dan yang penting takda lagi masa menunggu satu hari.

USB burung marah

Demam permainan 'brung marah' masih belum berhenti lagi...walaupun ada yang dah meluat tetap ada segelintir manusia berasakan permainan ini masih ada kurangnya...terutama dari segi cara bermain.

Untuk menyelesaikan isu ini, pelajaryangberpangkalandiDenmark-Hideaki MatsuidanAndrewSpitzmenciptasebuah pengawalUSByang membolehkanandabermain permainandi dalam komputer andadengan lebih mudah.

Peranti ibarat 'slingshot'  diberi nama 'Super Angry Birds', habisla binatang2 hidung besar tepat pada sasaran.

Puasa yang original

Puasa mungkin tinggal beberapa hari je lagi tapi jagala 'saki-baki' hari yang tinggal ni...mana tau lebih berkatnya ada. Gaya ala2 Anwarhadi versi local...walapun dua2 asal Malaysia gak. Apapun terbaik...



SUMBER:Iman Syippo

Motor selam

Kalau waktu banjir banyakla kenderaan tersadai tepi tak bleh nak redah...tapi TIDAK bagi kenderaan ni. Katakan 'takda hal la' pada banjir.


SUMBER:www.youtube.com

Basikal era baru

Aku begitu sukakan basikal maka ZooZeeProMTBadalahsatu inovasi  terbaik bagi kategori basikal gunung. Hasil rekaan Mahdi Momeni,telah memenangi2011 International Bicycle Design Competition. Kerangkayang direka untukmengubahalirananginkepada tenagayangakan disimpanolehbateri lithium.

Bateriiniterletak dibahagianbelakangbingkai namun ianya tidakakan memberi kesankepada estetikabasikal. Penggunabolehmengenakanapa2perantielektronik dengan menggunakankuasadaribaterilitium dibasikalini....boleh gunnak karen tapi takda signal  tak guna gak.

Apapun tetap terbaik.

Slurpee kini dirumah

Teringat zaman2 sekolah dulu...balik sekolah kedai wajib singgah...7-11. Beli 'slurpee' makan masa  balik panas2 pehh terbaik. Kini tak payah lagi dah ada alat bikin sendiri....dengan harga US49.99 (RM156) berkali2 buat dalam sehari pun takpa.

Basikal 'karen' lipat

Blue Sky Bikeadalah hasilkerjasamaantaraHabaRichard, seorang pereka bentuk industri dengan BlueSkyDesign. Ia adalahsatu konsepbasikallipatelektrikyang bersesuaian dengangaya 'kota-urban'. Diilhamkandaripengalamanpereka sendiriketika setiap harimengunakankereta api dari pinggir baratbandarke bandarkosmo Sydney.
Terdapat 3objektif utamabagi reka bentukbasikalini:praktikal, penyimpanankapasiti dangaya. Richardtelah menggabungkan3 elemeninikedalam rekaannyaagar nampak segardalam memberi penjenamaan baru terhadap basikalelektrik.

Perfume kurus

Bila bulan puasa ni ada la gak turun berat sikit...alhamdulillah. Lepas ni mau naik mendadak dah 'open-house' merata. Namun bagi sesapa nak kuruskan badan boleh lupakandiet ataubersenamdigimnasiumkeranakini semua boleh 'settle' dengan beberapa semburan minyak wangiini. 

Diberi nama'Prends-Moi' bermaksud 'TakeMe' dalam bahasa Perancis...telah dibangunkanolehsatu pusat wangian diPerancis telah mendakwamenjadi penyelesai 'berat badan pertamadidunia dengan menggunakan keharuman'.

Ia mengandungi'Betaphroline' yang melepaskanB-endorfin apabiladisembur padakulit yang kanmencetuskansensasikesejahteraan disamping mengurangkankeperluan untukmakan berlebihan. Ia juga mengandungikafein,carnitinedanspirulinayang menjadigabungan utama dalam mengaktifkanenzim untuk membuat kita rasa kenyang je.

Menurut laman web mereka, satu kajian telahdijalankan dimana 82%wanitaberpendapat berasa selesa setelah menggunakan Prends-Moi, manakala75% berasakeinginanuntuk…

Kesan heboh

Ada lagiyang masih keliru...harap ni sedikit sebanyak dapat membantu.



SUMBER:www.youtube.com

Zombie Disney

Sejak dari lewat60-an, apabilapengarahfilemAmerika, GeorgeRomero, melalui filem 'Night of the Living Dead', popularitizombietelahmeningkatsecara berterusan baik dari filem, rancangan TV, buku2dan permainan video. Malahtelah diwujudkan satusub-kategoribarudalamgenrefilem seram.

Berikutan itu, artisJeffreyThomas telah memutuskan untukmerosakkankenanganzaman kanak2yangindahmelaluisatu karya seniyang menggerunkandengan mengubahputeriDisneykepadamakhlukmayathidup.

Hotel bergerak

Snoozeboxsyarikatyang berpangkalan di UKtelah datangdengan konsepbijakuntukmenyelesaikanisuperumahan untukkakitangandi lokasidi acara2utama, sepertiSukan Olimpik Mereka menyediakanbilik2 hotelmudahalihkontemporarididalam konten ubahsuai,yang bolehdimuatkan,disusundandiangkutmelalui darat, udaraatau lautkemana2 lokasidi seluruh dunia.

Hanya memerlukan 48 jamuntuksepenuhnya beroperasisebaik sahajatibadi lokasi. Setiap kontena terdapat2-4bilikyangdilengkapi dengan bilik mandi, peti keselamatan, televisyen dan internet wayarles percuma.

Menurut laporan diwebnya, Snoozebox telahmenyediakan320 bilikuntukkakitangan keselamatandiSukan Olimpik London.

Pac man versi baru

Hasil kreativiti soerang artis dari US dan pengguna deviantART Slim-Hazard telah mempelbagaikan versi Pac-Man yang degan gaya baru...barula 'up-to-date' namanya.

Hantu dalam kaset

ErikaIrisdari Princetontelah menciptapotretpemuzikterkenalmenggunakankasetkitar semula.‘Ghost in the Machine’,menggunakanpitahitam berkilatdari perantiaudioyangtelah lama dilupakandanbertukarkepadapemaparanrumit seorang pemuzik.

Kerja2beliautelahdiilhamkandaripadaahli falsafahBritishGilbertRyleyangpernah menggambarkanbagaimanasemangat yangtinggal disebuah badan. Dia membayangkanbahawamanusiaadalahsama sepertipemikirankaset yangdibungkusdalam bungkusan bernamabadan.

Gelang pelampung

'Self Rescue Bracelet'satuperantiterapunghasil rekaan bersama WuXuexing, ZhuLinghuidanPeizhengZhu amat bergunaterutamanya apabila andaberenangbersendirian. Semasa kecemasan seperti kejang kaki, ianyaboleh diaktifkan dengan hanya menariknya.

Udara yang termampatdalamgelangakan mula berkembang untuk membantupenggunanyaterapungsementara menunggupasukan penyelamattiba. Selain itu pengguna bolehmemakainyasebagaigelang kerna ianyasangatnipisdan ringan. malah nampak menarik jugak.

Ubahla tabiat

Sesama kita ubah...jangan terus jadikan TRADISI!



SUMBER: www.youtube.com

Robotik mengarca pasir

PetrNovikov, InderShergilldan AnnaKulik adalah arkitek rekabentukdari  Institute for Advance Architecture of Catalonia (IAAC)telah menciptapencetak3Drobotyangmampumenghasilkanukiranyangdibuatdaripadapasir.

Dipanggil‘Stone Spray’ia menggunakanpasirsebagai bahanasas, manakalasolidifiercecairmengikatdanmengerasbutiranpasirapabiladisemburkepermukaan yangmembenarkan iauntuk menciptaarcaindah, pasir danrumit. Robot dikawalmelalui komputerdantidak sepertipencetak3Dyanglain, iaboleh mencetak bersilang2 walaupunpada permukaan menegak.

Handphone kucing

Bukan mudah jadi...

Dalamsatu eksperimensosial, beberapa orang diberipeluang untukmengetahuiapa rasa sebenar menjadifreelancer. Dalam video‘What It Feels Like To Be A Freelancer’, orang yang lalu-lalangtelah ditawarkan US5 (RM16) untuk setiaplukisan dibuat. 

Tetapi selepas selesai, harapan ganjaran limadolar berakhir dengankekecewaanyang tidak diduga. Video ini diciptauntuk membantu kita meningkatkan kesedaranmanfaatbekerja'freelancing' dengan dokumenundang2.



SUMBER:www.youtube.com

Pawagam BATCAVE

Jika andakayaseperti Bruce Wayne sebagaiBatman,dimanalebihbaikuntukmelepakselepas penat membanteras jenayahdaripadaduduk didalamrumah dengan teaterBatcave telah diilhamkanoleh Elite Home Theater Seating.

KIta pasti tertanya2kosuntuk membinarumahinitetapijika andaadalah Bruce Waynepasti andaakanmampu!

Yang mana didahulukan

Dengar dan fahamkan...jangan gelak je ye.



SUMBER:www.youtube.com

Mesin basuh mandi

Kita menggunakankira2 150liter airuntukmandiselama15minitdan38literairuntukmencuci timbunanpakaiantetapi apajika kitabolehmenjimatkanairkalau menggabungkan kedua2nyadanmenjadikania mudahuntuk diri kita.?
AhmentBurakAktasseorang pelajar reka bentuk indutri dari Turkitelah mereka satukonsepyang menggabungkan tempat mandi dan mesin basuh agak kita dapat melakukan 2 perkara dalam satu masa.

'Washit' berfungsi dimana sebelum mandi, penggunaboleh memuatkanpakaiankotorke dalammesin basuhdanmemilih tetapan...manakala semasamandi, mesin akanmenapisair melaluikarbonorganikdan penapiskimia untuk memcucipakaian.

Maknanya air mandian guna basuh baju ke atau aku salah baca ni...

Mudahnya membeli kereta

Iklan secara sindiran komedi dihasilkan bagi menunjukkan bagaimanamudah dan murahuntuk membelisebuah Volkswagen.

Adakah iabegitu mudah?

Coca cola sumbat telinga

Coca-Cola, teknologimuzik jenama EOPs danperekaMichaelYoungberpangkalan di UKtelahbekerjasama untuk memberikanbotolplastik semulahidup baru, dengan menjadikanmerekafon telinga.

Direka dari hasil kitarsemula  menjadikannya kalishujandanpeluh. Menurut Young, fon telinga bersaiz 9mmHD dari titanium danbusa earbudsnyamenyediakankeselesaanmemakaidanpengasinganbunyipasifuntuk mendapatkan hasilaudioterbaik.

Ia juga mempunyaimikrofondengan tiga butangpadakabelmenyamakaniPadApple iPhone, dan iPodfon telinga untuk biarkanpemakaimengawal main balikdan kelantangan suara. Didatangkan dalamvariasimerah dan hitam. Boleh berfungsi dengan iPodnanos(4-gen atau terbaru), iPod Classic(120GB, 160GB), iPhone 3GSatau terbaru dan  juga iPads.

Sofa kucing

SeungjiMunhas, perekaproduk dari Korea telah merekasofa yangtidakhanyaselesa untukmanusiatetapi jugaakan membuat kucing andabahagia dandilayanselama berjam-jam. 'Cat Terowongsofa', adalah satusofa denganreka bentukterowongyang panjangyangsaling berhubung dibinake dalamnya.

Berfungsi sebagaitempat letak tangan, tempatsokongandan laman permainan untukkucinguntuk meneroka, tidur sebentarataupun berlari. 

Menurut laman webMun, sofakucing berterowongdireka untukkedua2 kucing danpemiliknya.Strukturnyadirekaselepas menganalisis dan memerhatitabiat serta tingkah lakumelaluipendapat pakarkucingdan penyelidikanyangmendalam.

Perkara mudah jangan disusahkan

Basikal bersinar

Bagi andayangmerasaterlalumenyusahkanuntukmengecatbasikal sendiri, Pure Fix Cycles telah mereka bentukbasikalyangbercahayadalam gelapuntuk memastikankeselamatan andaketikatunggangan diwaktumalam.

Dipanggil'TheKilo', Pure Fix Cyclesmendakwabahawa ia adalahbasikalpertama 'glow-dalam-gelap' yangmemerlukanhanyasatu jamcahayamatahariuntuk mengaktifkannya.TheKilobolehdibeli secara talian pada harga US399 (RM1,246)...harganya akan lebih mahal jikaandamemilihuntuk menambah aksesoripada basikal.

Kaset MP3

Memodenkancarapengunaan kaset, MakerBottelahmenciptasatu pemainMP3 dalambentukkaset. 'MakerBotMixtape'adalah pemain3DbercetakMP3dengankapasiti 2GB. Untuk menyesuaikansenarailagu, pengguna hanya perludipasangke dalamkomputer merekadengankabelUSBdanmemilihlagu-laguyangmerekamahutermasuk.

Dengan hayat baterisehingga empat jam danbolehdicassemulamenggunakankabelUSB. Bagi yang m,emiliki pencetak 3D, MakerBotmenawarkankitpada harga US25 (RM78)setiapsatu dan membolehkanandamencetakwarnadanreka bentukkasetanda sendiri. Tapi bagi mereka yangtidakmempunyaipencetak3D, anda boleh mendapatkankasetyangdipasang siap padaUS39 (RM122).

Seni manik POKEMON

Seorang artis  dari Jerman danpenggunadeviantART, Agent Doppelnullertelahmencipta satu sirikecilmanik'Pokemon'yang pastiakan membuatandamahumemiliki merekasemua. Selain daripadaitu, beliau jugamewujudkanmanikukiranburungdanmakhlukfantasi.

3 soalan sebelum MURTAD

Untuk renungan bersama...tak semestinya kita dilahirkan Islam maka kita ISLAM sebenar. Tunjuk ajar dan teguran boleh datang dari sesapa je yang bekerja menegakkan siah agama.



SUMBER:Xifu Naser

Poscard beraroma

Seorang pelajar dariUniversiti Donghua Fashion & Art Design Institutedi ZhuJingxuan, China, telahmencipta postkad yang boleh menangkaplebih dari sekadar gambar dimana aromamakanan dicetakpadaposkad.

'Pencetak makanan' adalahkombinasikamera, pemerahbau danpencetak. Kameramengambilgambarmakanan, manakalapemerahbaumengumpularomakeatasnyadanpencetakmencetakposkaddengan dakwataroma. Idea ni timbul kerana beliauberasa jika bolehmenangkapwangianmakanandanhantarkepada kawan2supayamerekadapat merasaivisual masakan danaromanya sekali.

"Saya menghabiskanmasaselamabeberapa bulanmerekabentukia namun inibaru satu ideadanlakarandraf. TanpabantuanperekaSony, sayatidak merealisasikannya." kata Zhu kepadaChina Daily.

Jadi nanti hak cipta sapa pegang?.

Superhero koboi

Apabila barisan superhero Justice League di koboikan...menarik gak

Pistol terkecik

Swiss Mini Guntelah menghasilkanpistolterkecildi dunia dengan semuaciri2 yang samayangterdapatpadapistolyang saiz sebenakecualibahawa iatidakmelebihi2.16inci(5.5 cm). Bolehmenggunakan2.34peluruberkaliber(peluru apirimterkecildi dunia) pada kelajuan270mph, yangcukup berkuasa untukmembunuhpada jarak dekat.

Al-fatihah buat ABANG

Diharap rakan2 blog sudi sedekahkan al-fatihah buat allahyarham abg yang telah kembali ke rahmahtullah pada 11 Ramadhan 1433 hijrah bersamaan 1 Ogos 2012 pada pukul 8.30 malam. Semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang beriman. Dari Allah s.w.t. kita datang dan padaNya, kita akan pulang...amin.

Nuzul A-Quran

Selamat menyambut Nuzul Al-Quran...sesungguhnya bukan satu sahaja kejadian berlaku pada bulan Ramadhan...ternyata bulan penuh keberkatan..amin.


SUMBER: www.skkm2011.blogspot.com

Leka sangat

Rupanya ia adalah satumasalah sejagat dimanakita terleka setiap kali di telefon...

Bila komunis dah kasi

Bila kita berbicara dengan orang tak faham maka jadi  lainla maknanya....maka terangkan sebelum kita berterusan menghukum.



SUMBER:www.youtube.com

Google tulisan tangan

Googlekinimembolehkananda'handwrite' carian anda pada peranti mudah alih. Dipanggil 'Handwrite', fungsi carianbaru ini boleh didapatidi laman utama Googlepadatelefon pintardantabletIOSatauAndroid.




SUMBER:www.google.com

Rumah sarang lebah

Sarang lebahapartments telah dibina di Slovenia...dan ianya telah dibangunkan untukkeluarga berpendapatan rendah.

Dibina pada tahun 2006, SloveniaPerumahanKumpulan Wangmembina30apartment yangpelbagaisaiz dimana sesetengahruangmempunyaibalkoniyangbesarmampanuntuk berlindungdariiklimlembap dan 'partition' berlubanguntuk udara sejukmengalir melaluidanventilasiruang.

Klise dalam filem

Sebagaisebahagian daripadakempen cetakmerekauntukNewYorkFestival Filem AntarabangsaLatin, HBOtelah mereka bentuksatu siriiklancetakyangmenggambarkanjalan ceritagenrefilemyangklisedari awal hinggaakhir.Diberi nama 'Resepi filem' (Movie Recipes), mengambarkan plot2yang bolehdiramal dalam sesuatu genre filem.

Jika ada rancangan menonton salah satu genre filem ni...jangan tengok ye, kerna ianya mungkinmerosakkan 'mood' penamat anda.