Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2012

Internet tak SIHAT?

Benarkah internet buruk untuk kesihatan?

Payung halimunan

Pada para2 lelaki di luar sana yang rasakan bawa payung tu tak 'jantan' takpa aku faham...kini satu payung halimunan sedang dibangunkan oleh dua pereka dari Korea,JeSung ParkdanWooJungKwondemi memastikananda keringdari sebarang hujan...kerana kelelakian anda keutamaan kami.

Berbentuk seperti sebatang kayuplastikdimana dalamannya terciptasatu angintiruanyang keluar dari atasnya, bertindak sebagai'payung' untuk memesongtitisan hujan daripada kita basah.

Namun kekuatan 'perisai' payung bergantung padakeadaan cuacadanbilanganorang yang berkongsinya di samping ianya boleh dilaraskan mengikut suka. Di harap teknologi ni lekasla di pasarkan kerna aku tak sanggup tengok para lelaki 'macho' hilang kelelakiannya disebabkan membawa payung...faham maksud aku?.

Lelayang Ikan Paus

Ini adalah30meterlayang2 pausbiruyang dicipta olehKitePeterlynn. Pada pendapat aku ini kategori belonkeranaiaterapung tak seperti layang2 yang melayang. Namun mahukah anda memiliknya satu?.

Di jual pada harga US$6,000 (RM18,300) namun untukversi16-meter bernilai US$3,800 (RM11,600) ataupun8-meter untukU$1,300 (RM4,000). Sudah tentuandamerasa bangga bercampur gembira setiap kali bermain di pantai kerana bukan semua orang mampu memilikinya, tapi di fikirkan balik terasa sedih kerna terpaksa beli keriangan untuk gembira.


Lompat dalam hutan

Ianya sebagai sebahagian daripadaFestival Archstoyanie2012diNikola-Lenivets, Rusia... dimana sebuah firma reka bentuk, Salto, telah memasanga trampolinraksasadipanggilFast Track. Berukuranhampir 170kakibersamaandenganpanjangsatu blokdibandar.

Hack mesin arked

Satu perkara yang menarikla bagi aku peminat game2 ni...bila plak Sega Rally Championship Arcade di hack dan dipindahkan ke RC trak untuk suasana bermain lebih real...dari main kereta maya baik layan real punya walaupun RC...okla tu.

Rumah tangki air

Kita ramai yang cenderung mengubah suai semula rumah lama menjadi kediaman baru...namun berbezanya di salah satu bangunan di London dimana rumah satu idaman berasala dari menara tangkiair lama yangdihidupkan semula menjadirumahempat bilik tidur yang unik dan selesa.

Dibina sekitar tahun1800-an, Leigh OsbornedanGrahamVocetelah mengubah satu masa dahulu hanyala tangki air menjadiruang tempat tinggal yang menakjubkandi samping menikmatipemandangan sekitar. Lepas ni aku cadang nak beli tangki air aparment ni buat rumah....boleh kot.


Ilusi KUIB

Jangan kita mudah tertipu dengan apa kita lihat

Jam ala Power Ranger

Sekali tengok macam jam komunikasi Power Ranger...tak mustahil dari situ inspirasi rekaan ni. Namun satu cara yang unik melihat jam. Makin lama semakin canggih dan pelik cara kita melihat waktu.

Bila phone masuk AIR

Telefon anda jatuh dalam air...jangan risau ada caranya nak selamatkan. Teknik yang berkesan sebenarnya sebab dulu pernah cuba...kini mat2 saleh ni nak bagi tips sama. Jadi lepas ni bawakla sepeket beras bersama2 anda setiap masa...mana tau kan.

Bunga alatan rumah

Rekaan artist duet dari Switzerland dan Denmark.,Putputmempunyai cara luar biasauntukmelihatkan potensisenidari objek di rumah setiap hari. Apabila barangan2 ni ditanam bersama tumbuhansebenar.

Dari asalnya spanbilikmandi ataupun alatpembersihan namun ianya kini seperti bungaeksotikapabiladi antaradaun hijau. Ini menunjukkan sesuatu objek biasa bolehmenjadiluar biasa denganperspektifsegar dansedikit kreativiti.

Kreatif sungguh...boleh kot cuba di rumah...ada 'bran'?

Pistol pemutar skru

Worx’s WX254L SD adalahpemutarskru separa automatikdengan kuasa12bit secara tidak langsung tiadala lagi 'screw driver'tanpa wayar. Dengan duakatrijbit (kepala skru) disimpandi dalamnyasupayatidakpernahhilangdansentiasabersedia bila diperlukan. direka konsepnya seakan2 pistol semi auto...jangan ada yang salah guna plak.

Meja arcade

Lama dah rasanya tak pergi 'arked' main street fighter...tu dulu sekarang camnele ye. Kalau terasa gian, beli je meja arcade ni...teringat zaman muda...atleast satu family boleh layan. Di datangkan plak dengan 3 versi...terbaik

Diari 'jantan' bunga

Bagi yang gemarkan bom, pistol mahupun peminta kegansana tapi berjiwa 'bunga dalam taman' diari ini sesuai untuk anda

Kereta kargo

Memindahkan kargoyangbesardi jalansesakbolehmenjadi masalah e-Cargo Boxtelah direkauntuk menyelesaikan isu ini. Ia adalah berdasarkankonsep kereta merangkap kargo elektrikmenawarkansatu mekanismayangterbaikuntuk memindahkan kargo pada masa yang tepat.

Di sesetengah kawasantempatan, penggunaan kenderaan di ambil kira dari keadaan sekitarnya yang mana tenaga tangan banyak di gunnakann dapatla di kurangkan. Dari segi keselamatan, ianya menggunakan4baterielektrikyangdipasangpadaroda dan sesuai digunakandi sekitar dalambandaruntuk penghantarancepat dan mudah. Di datangkan dalam 3 varisai iaitu kompak, semi-kompakdan 'pick-up'..semuanya bergantung pada bebanyang dibawa.

Burger angkasa

LimapelajarUniversiti Harvardmemutuskanuntuk turut serta dalam'kegilaan'angkasaraya denagnmenghantarhamburgerke atas sana.

‘Operation Skyfall: First Hamburger In Space' akan membawaburger dari dua hari lepas (bukan McD) tapi dari restoran makanan segeradi Massachusetts dan telah dilancarkandiSturbridge, Massachusetts...kira jadi burger maskotla konon.

Dengan bantuanbelon cuacaberisihelium600g yang dilengkapiGoPro Herountuk rakamandan telefon HTCRezounduntukGPS...burger ni tekah mencapai tahapketinggianmaksimumpada 30,000m dari bumi. Nasi lemak bila lagi?

Chopper futuristik

Hasil kerja Mohammad Reza Shojaie cukup hebat. Ternyata dengan memberikan satu gambaran yang baru dari yang biasa kita lihat...ternyata bila pengunaan kreativiti pada tahap maksimum, suatu yang menarik dapat dihasilkan dan ni salah satu darinya.

Getah stylo

Berbeza dengan getah ikat plastik lauk ataupun polisterin kedai mamak...ni memang nampak 'smart'.

Tablet dompet

Lupakan iPad atapun tablet2 lain...kini bakal muncul suatu masa kelak rekaan konsep Claudia Copersito, Tablet Wallet. Berfungsi tiga dalam satu sebagaitelefon, kamera dantablet dengan saizdompetstandard.

Sama seperti dompet, ianya mempunyai3skrinlipatan unikyang membolehkan anda melaksanakanpelbagai tugasanpada masa yang sama. Jadi tak mustahil tablet ni bakal jadi rebutan cuma kena kasi besar sikit kot...saiz dompet kecik benor.

Taukeh sudah GILA

Bila taukeh kedai dah naik gila...

Mangga SEAT

Seat Post Trick Lock satusistemkeselamatanbasikal baru, dimana tempat duduknya dijadikan mangga kunci.Pengguna bolehmenanggalkan tempat duduk darikerangkautamauntuk menjadikannya kunci...ni nak pecahkan mangga fikir 2 kali....balik tak ber'seat' nanti.

GAZA bebas...insyallah

Syukur alhamdullilah sudah di kuat kuasakan gencatan senjata di Gaza...harap berkekalan hendaknya walaupun sudah tertulis bangsa laknatullah tu jenis tak tepati janji. Semoga Gaza bebas dari sebarang kekejaman...insyallah.


Menarik minggu ini #3

Post menarik sepanjang minggu 15 - 21 Nov 2012

Pulau BOND

Bagi yang dah tengok James Bond Skyfall pasti kenal pulau ni...'headquater' Raoul Silva merupakan salah satu pulau tinggal dari 505 pulau sekitar kawasan Nagasaki Prefecture kira2 15 kilometer dari Nagasaki. Pulau yang mulai di diami  sekitar tahun 1887 hingga 1974 dengan aktiviti utamanya lombong arang batu. Sehinggala pada tahun 1890Mitsubishimembelipulau ni danmemulakanprojek utamanya mendapatkan arang batu darilaut.
Mereka telah membinatempat tinggaluntuk pekerja di pulau tersebut dari pelbagai peringkat pangkat sehinggala pada tahun 1959,pendudukpulau telahmencapai kemuncaknya pada5,259 orang dari 835orang.

Pada 1960-anpetroleummula menggantikanarangbatudi Jepun dan kebanyakkan lombong arang batumuladitutup...lombongHashimatidak terkecuali.Mitsubishisecara rasmi mengumumkanpenutupanlombongnya pada tahun 1974, sehingga kini dibiarkan kosong dan  telah mendapat gelaran PulauHantu.

Jam senyum

Sekali pandang nampak bodoh je...entah apa2 rekaan jam ni  tapi bagi aku rekaan Mathilde Ampe ni cara terbaikmenggambarkan masayangcomel. Dengan jarum jam berbentuk mata pada dua paksi berasingan memang cukup menarik...seolah2 tengah 'ting tong'.

Permukaan dalaman juga boleh dengan mudahditukar mengikut citarasa sendiri. Selepas ni diharap masa akan lebih dihargai dengan senyuman setiap kali melihatnya.

Kuali buat lelaki JANTAN

Bagi mereka yang selama ni rasakan hobi memasak tak jantan anda silap...ini khas buat anda.

Dkna Abza

Nama sama padan dengan wajahnya yang lembut je...di jadikan plak nama blog...mudah, simple dan senang nak ingat. Dkna Abza salah satu blog yang aku follow...takla hardcore sangat tapi adala terjah tengok2 dari sesetengah orang yang join tapi buat dek je.

Secara umumnya blog yang open...tak terhad pada hal2 wanita je...kira lelaki boleh layan gak. Jadi sesapa yang sudi blehla terjah tengok...bukan nak promote (bukan iklan berbayar pun) cuma nak kasi up blog2 yang aku rasa ok untuk di ikut.

LEGO kayu

Seorang perekaMaletThibaut dari Perancis telah menciptasatu siri edisi terhadmainankayu buatan tanganyangdi ilhamkandari bentukikonikLEGO.

Digelar‘Art Toys’,setiapmainankayuadalah unikdan bernombordibawahkakiwatakuntuk para pengumpul dimana saiznya lebihbesardaripada yang sebenartetapianggota badanyang agak kurang fleksibel...kira sesuaila dibuat hadiah. So takda sapa nak bagi aku ke?..hihihi


Sabarla..nasihat OTAI

Dengar bila 'OTAI' bagi nasihat...

Tukang masak AUTO

Berpangkalan di San Francisco, sebuah syarikatrobotikMomentum Machinestelah membinasepenuhnya mesin masak burgerautomatik sejaka awaltahun inidan mungkinakanmembukarantaianrobot pintar  untuk mengendalikanrestoran makanan segera.

Direka untukmenjadirestoranmasa depan dijangka tiada adalagi barisan menunggu dankurangrisiko berkaitan kesihatankerana mekanikaltidak perlumenyentuhmakanan. (kena 'check' gak takut kotor). Bukan sahaja perkhidmatandirestoran akanmenjadilebih cepat dengan penghasillan 360burgersejam dan lebih menyenangkan...makananjugaboleh dijaga kualitipembakarannya'standard' untuksetiap pelanggan...makin malas la manusia lepas ni sampai makanan pun robot sediakan.


BATMAN pilihan

Batman yang mana paling hebat?...pilihan anda

Pam angin padat

Rekaan pam angin  mudah alih, 'The ROC Compact Rotary Cycle Pump' direka bentukdari hasil  perkembanganprojek membangunkan pelbagaiprodukkonsepyang menggabungkanteknologi pam angin yangringandan 'ergonomik'. Direka agar padat, ringan dan tahan lasak telahdipatenkanmekanikalnya agar cekapmenukarkan satu tindakanputaran tunggalkepada satu linear tenaga angin berganda.

Alamak Kantoi!

Photoshop bagus untuk kita mengedit gambar2 agar lebih menarik tertarik tapi janganla sampai kantoi plak.

BULAN tiruan

Seorang arkitekberpangkalan di London, Sam JacobmahumengubahkubahLondonStPaulCathedral menjadi 'bulan'buatan manusia. Menurutnya kubah St Pauladalah salahsatuobjek yang dianggap palingpentingdi bandar 'ibarat rantai yang dilindungimataharike sekitarbandar'.

St Paultelahdirekaolehseorang ahli astronomidanarkitek, ChristopherWren yang jugamencipta peta 'globelunar'' yang secara tepatmemetakanfasabulanuntukraja British, CharlesII  pada abad 17. Harapan beliau ialah dapat mengubahkubahnyake bentuk seolah2 peredaranbulan sama sepertikitaranlunar29hari.

'Wall climbing' dirumah

Bagimereka yangbosanmenggunakantangga turun naik, ada sebuah rumah di Jepun hasil rekaan studioNafarkitek yang membolehkanpenggunamendaki untuk ke tingkat diatas.

Di beri gelaran‘3way House’, mempunyaitujuhmetertinggibatu memanjat dindingdi halaman dan di pusatrumah. Penghuni bolehmemanjatdaribilik2 di bawah hinggateresbumbung walaupunada di sediakantangganamun ianya pasti kurangmencabar.

Serangga Lampu

JMGershenson-Gates adalahtukang emasyangberpusat di Chicagotelah menciptaaksesori unikdari bahagian2 eletrik yang dibuang, dalam usahanya untuk menunjukkankeindahanduniamekanikal yangumumnyatersembunyi dariorangramaidi sebaliklogam dan kaca.


Bilik seksaan PONE

Teringat lagi pone 33 seposen...pone pertama dari gaji pertama. Cukup tahan lasak...jatuh banyak kali 'still' ok tak macam sekarang. Bila tengok video ni rupanya semua lalui proses yang sama...hanya yang 'tabah' akan berjaya.

Perabot 'SKRU'

Dikala penduduk duniayang semakin bertambah, ruangyang kita adasentiasaberkurangan...maka secara tidak langsung ramai yanghidupdalam ruang yang terhad. Tak mustahil pada masa hadapan, rumahdanpersekitaran akan dibinadalam saiz yang kecik.

Maka dengan itu satu kita perlubijak dalamkeperluan menggunakan ruang. Salahsatucaranya melaluiperabotyang berfungsi menjangkaui had ruang yang ada. Maka DavidHashimoto telah mereka perabot merangkap meja, bangku dan rak berfungsi pada aras permukaan yang berbeza, bergantung pada kesesuaian yang diperlukan.


'Manusia' disebalik Power Ranjer

Pada yang tau dan peminat PR (power ranger) mungkinkenal benar watak2nya. namun sejauh mana kah kita mengenali mereka disebalik kareter renjer warna warni ni. Apa kata cuba imbas sikitla peribadi diorang dan apa yang dilakukan selepas tak jadi renjer.

Alat bantu SESAT

Hasil rekaan yang menakjubkan dari Jaeyong Lee, Jongwon Baek, Seonju Ryu, Sooji Park dan Yeonjung Lee telah melayakkan mereka menang Red Dot award design concept 2012. 'The Traveler’s Paper Kit' adalahkit'survival' asasuntukpara pengembara hutan khususnya ketika sesat. Dilipatkedalamsatubentuk lembaranpeta poket yang lengkap dengan alatan bantuan yang benar2 berguna...tapi kalau terkoyak camne?

Allah itu sweet

Cinta sejati hanya padaNYA...

Menarik minggu ini #2

Post menarik sepanjang minggu 7- 14 Nov 2012

Majikan di Malaysia

Isunya mungkin dah biasa di dengar tapi realitinya bagi mereka yang pernah lalui taula rasanya...kerna aku salah seorang darinya...bagaimanakah kelak nasib MELAYU. Renung2kanla...

SUMBER: www.yahoo.com

Tangga orang buta

Susur tangan tanggabiasanyatidak dianggap sebagainavigasiyangbesar fungsinya, bagaimanapunjika kita menggunakansusur tangan'TanggaBraille' ia pastibenar2berguna. Direka dengan mudah pada susur tangantanggabiasa dimana menyediakanmaklumatnavigasiyang hebat untukmembantumereka yang cacat penglihatan.

Ia akan menyediakanmaklumat mengenai tangga yang digunakan seperti berada dia diaras berapa ataupunberapa banyakanak tangga. Ternyata rekaan ZhouWenqiang, Bao Haimo, JinZhixun, Li MeiyandanLiXinyi ni mampu memberi impak yang hebat bagi penggunanya.

Makanan dari kertas

SeorangartisFideliSundqvist dari Stockholm, Sweden telahmenggunakan kertasdalm menghasilkan seni haluskrafukiranmenjadi makananyangmenakjubkan.Karyanya 'Smaklost' yang bermaksud 'tawar'diSwedenkelihatan sepertiyang sebenarpada pandangan pertama namun tidak boleh dimakan.

Bilik hajat moden

Tandas awamterutamanya di bandar bukanlatempat yangingin dihabiskanbanyak masa tetapi di Gdansk, Poland mungkinianya terkecuali. Sebuah firmaseni binaSchleifer&MilczanowskiArchitekcidi Polandtelahmembinatandas awamdi pusat bandarbersejarah kelihatan seperti satu ruang podfuturistik.
Kelihatan begitu berbezakepada persekitaran yangdiilhamkandarititisan hujan dengan patinaberkaratmenyerupaibadan kapal2. Selain daripada mencari tempat melepaskan hajat...ia turut berfungsi sebagairak basikal.


Seni 'seterika'

Karya seni boleh datang dari pelbagai media...terpulangla pada pengkarya cara menterjemahkane sebagai karyayanghebat. Dari kain yang diseterika pun jadi...asalkan kreatif namun biarla bertempat.

Janganla perasan

Janganla nak perasan sangat...maka elakkan dari diri menjadi riak.

Jambatan tergantung terapung

Sapa kata tak boleh buat jambatan gantung terapung...kini boleh je.

Kad pisau cukur

Bercukur mungkin satu rutin harian bagi lelaki yang mementingkan kekemasan diri...maka keperluan membawa pisau cukur setiap masa ketika mungkin disaat memerlukan adalah mustahil. Kini dengan adanya kad pisau cukur tiada lagi masalah membawanya kemana saja...hanya letak dalm dompet.

Coklat belon

Rasanya apa nak buat ni...sesuatu yang menarik untuk dicuba.