Skip to main content

Posts

Showing posts from October, 2012

Sofa ruang kecik

Dengan kos hidup di kota raya sekarang nni kira syukur sangatla kalau ada yang mampu membeli rumah...walaupun kecik. Bagi yang menyewa tu pun kita bagusla gak...jadi aku rasa rekaan sofaFannyAdamsebagai kajianprojektahun akhir beliauboleh amatla membantu bila kita punyai ruang rumah yang kecil. Ianya telahdireka dengan inovatif bersesuaian dengan ruang rumah terhad...rekaan macam memang aku suka sangat.

Berus gigi mudah alih

Kebersihangigi andatidak akanmenjadisatu isudimanasahajaanda berada dengan3DeethBerus. Rekaan  Zeki Ozek ini adalahpenyelesaian untukmereka yang 'gemarkan' memberus gigidi mana sahaja dan didatangkan dalam bekas plastik tahn lasak. Malah anda bolehla gosok gigi depan danbelakangpada masa yang sama. Berukuran 15x 32x 17mm, cukup keciluntuk di simpandalam poketataupun beg tangananda.

Raksasala sangat

Aku terjumpa la satu trailer filem sains fiksyen seram tahun 1972...gaya macam bagus je tapi kira elokla sikit dari MOMOK JANGAN CARI PASAL


Kalaula ni KL Sentral...

Aku suka sangat iklan ni...cuba bayangkan kalau buat kat KL Sentral...ok ke tak?.

Saingan sebenar Khairul Fahmi

PembuattandasJepun, TOTOtelah bekerjasama dengan syarikat 'tiket dosa' (loterila) untuk mereka satutandasyang mampu menepis segala percubaan gol dari pemain bola sepak. Ini sah2 mengarut tapi benar.

‘Super Great Toilet Keeper’ (SGTK) mampuuntuk menyekat mana2 cubaan gol. SGTKakan menganalisisdanmeramalkan sasaranbola kurang dari 0.1 saat (macam gabanla plak)dengan bantuanduakamera berkelajuan tinggiyangdiletakkan di atas kawasan gol. Ia kemudianmenyesuaikankedudukannya dan sebiji bola akan 'dilepaskan' dari mangkuk tandas untuk menepisbola dari gol....macam 'diversion' la.

Telah di ilhamkan dan dibangunkan dari TOTOteknologi, kepantasan penjaga goltandasboleh mencapai sekitar160km/h(100 mph). Namun ianyatidakakandikilangkan ataupun dijual jadi jangan risau Khairul Fahmi...you still the best...for now!.


Link tototototo.to

Photoshop manual

Dari memilih untukcara mudah, pembuatkeretaFordtelahbekerjasamadenganLiuBolin seorang artisvisualuntukmewujudkanilusioptikiklanuntuk'2013Ford Fusion'.

Terkenal dengan panggillan 'Invisible Man', hasil kerjanya mampu membuatkan sesuatu benda seolah2 tidak kelihatan kerana sudah bercampur kedalampersekitaran. Untuk iklan Ford , kereta2 berhampiran akan seolah2 'hilang' dari pandangan hanya melalui lukisannya.

Kempen ini smemerlukan satu masa yang panjang...namun ianya akan mudah jika di Photoshop tetapi hasil karyanya pasti mendapatperhatian bagi mereka yang reti menghargaikepintaranseni.



Link detroitnews.com

Telefon buluh pintar

Memperkenalkan telefon pintar 'buluh' pertamadi dunia dari ADCreative.'ADzero' bersaiz 11.8mm kira nipis gakla...TFT skrinLCD bersaiz 4.5 inci dengankeupayaan HD 1280 x 720 dan resolusi 326piksel.

Dengan kamera belakang8 megapixel dengansensorf/2.0, dijanakan oleh 11.4Ghz Samsung exynos 4 quad-core processor dengan1GB dan 16GBstoran dalaman. ADzero beroperasi sama adamenggunakan 4.0 Ice Cream Sandwichatauversi perisian terbuka , AD Android Operating System (ADAOS).

Bateri gulung

Bateri'super' adalah satu konsep yang menarik...sumber tenaga bantuan yang boleh ditambah2.Xiong Luyao salah seorang pereka bagi iF Design Talents 2012, telah cuba memperkenalkan satu konsep bateri yang sumber tenaganya dari matahari...disimpan dalam bateri saizAA,AAA danC. Pada asasnya, saizbergantung kepadakeperluan sendiri dan casnya melaluisel solar. Walaupun masih diperingkat konsep tapi satu konsep yang menarik kan?.

Tribute MacBook untuk Steve

Pelajarreka bentuk dari HongKong, JonathanMak, yang mula dikenali ketika mereka logopenghormatan untukSteve Jobstelah bekerjasamadengan sebuah firma reka bentuk dari Amsterdam mencipta logoApple  tersebut pada MacBook Pro Retina.

'Tribute MacBookPro'telahpun dilelongyang mana hasil jualannya akan dibahgikan kepada kebajikan 'Get It Done' dan 'SellanApp' dimana membantu mereka yangpunyai idea perniagaan tapi takda modal. Ianya di datangkan dengan 2,7Ghz, memori 16GB dan750GB solid state drive.

Hello Kitty Avenger

Sebuah kedai cupcake di California, Animated Cupcakestelahmencipta satusetcupcake HelloKittyberpakaian seperti'The Avengers'. Bukan sahaja manis untuk dimakan malah ianya comel kan?...errr.

Kain anti koyak

Kini  telah berjaya dicipta pakaianyang anti koyak...memperkenalkan baju sejuk yang diperbuat dari kain Cut-Tex Pro yang mampu menghalang pakaian jadi koyak walaupun ditoreh2. Telah diperkenalkan pada pameran RISCON2012diTokyo..selain 'sejuk' koyak takda masalah lagi.

Asal jumpa gaduh

Diorang ni asal jumpa nak gaduh...tapi silap orang la kot ajak lawan...kang lu kena balik.

Masuk kalau berani

Nak selesaikan krisis pencerobohan di kawasan sempadan...tiru je idea dari Korea Selatan...pasti takda yang berani.

Tangga Rollercoster

Dari jauh, ia kelihatanseperti sebuah taman tematetapiia sebenarnyasatu binaan tangga seperti rollercoster yang diilhamkan oleh arkitek HeikeMutterdanUlrichGenth. 'Tiger & Turtle – Magic Mountain''tajuk binaan yang diberi...dibina di atas bukit dibandarDuisburg,Jerman, menjanjikanpengembaraananehkepada pengunjungnya.

Scene delete MATRIX

Scene yang di delete dari filem MATRIX...patut ada ni.

Gambar 'REAL' bukan foto

Sekali pandang mesti berasakan ni hasil fotografi namun jauh sekali tidak...memang bakat lukisan artis dari Itali ni, Diego Fazio, cukup2 menakjubkan. Bermula hanya sebagai seorang pelukis tatu, namun kini mula melukis gambar yang betul2 nampak hidup dan medianya hanyala pensil...tabikla.

Seni halus KADBOARD

DanielAgdag, seorang artis berpangkalan di Melbournetelah menciptasatu siriukiranterperinci bertajuk ‘Sets for a Film I’ll Never Make’ dengan menggunakan kadboard yang dipotong dan digam sahaja.
Yang menariknya setiap kepingdiciptasecaraspontantanpa pelan...pehhh.

Anjing jiran sebelah

'Jiran' sebelah aku dah mula bela anjing... nasib tak kuat menyalak...kalau tak lama dah aku rembat...apa takut bukan besar sangat.

EX gadis2 PLAYBOY

'The House Bunny'adalah cara berlawak 'kasar' diHollywoodyangmemberi persepsi lucuapabila memikirkan kesudahanbekas2playboyBunnies apabila bersara kelak.  Ilham dari seorang  artis merangkapjurugambar,RobynTwomey,yang berpangkalan di San Francisco punyai jawapanpada persoalan itu.
Gambar2 ni di ambil ketika perjumpaan semula di Las Vegas dan  tidak'digitalretouched'...maknanya asli. Mereka pernah mencetus 'nafsu' kaum2 Adam...kini anda 'bernafsu lagi?.


Apartment Ping-Pong

DanielArsham seorang artis dari Brooklyn telah melakukan satu projek 'persendirian' dimana 25,000bolaping-pong dilekatkan pada dindingpangsapurinya bersaiz 90kakipersegi.2 bulan masa diperlukan Arsham untuk menyiapkan projek ini yang bermula darilantai hinggala ke siling...kosnya pula kurang daripada US$100 (RM306) setiap kaki persegi.

Pangsapuri yang bersebelahan pejabatfirma seni bina Snarkitecture dimanaArsham adalah rakan kongsinya. Ironik kan. Pada dasarnya ianya hanya sebuah bilikuntuktidurdan berpakaian namunArsham perlu menggunakan tangga untuk ke bilik mandipejabat serta sekitar bilik.

Stapler butang

'Button Stapler' adalah cara mudah untuk menjahitbutang. Rekaan Jo Yeon-Jin ni sesuai bagi yang jarang2 nak gunakan jarum...seolah2 menjahit butangtu mudah sangat malah ianya sama seperti dengan jahitantradisional. Sangat produktifkepada mereka yang begitumalas untukmenjahit!. Ini juga antara pemenang anugerah rekaan konsep Red Dot 2012.

Khemah kepompong

‘Cocoon Tree’ rumahmudahuntuk dipasang malah kalis air...memang sesuaila dijadikan'kem'diataspokok. Ianya bolehdigantung dan mampumenampungsatuhingga dua pada satu2 masa...dengan purata berat 120kg, struktursferaini mempunyaitilambesar2.4meter, kulit luarkalisair dan yang penting ada ala2 kelambu...yela nyamuk dalam hutan ganas2.

Rekod peribadi BOND

Bersempena 50tahun ulangtahun James Bond,seorang artisArinaOrlova  kelahiranMoscow telahmenciptasatu sirilukisanbertajuk‘Kills and Kisses’yangmempunyai himpunan ejenrahsialegenda tersebut

Dari Connery hinggala Craig, imej yang dihasilkandalamgayaikonografitradisionalByzantinesupayamenonjolkanBondsebagai ikonkontemporari  tersendiri. Disetiap gambar disertaiolehdua nombor⎯satu dalammerahialahbilangangadistelahBondcium, manakalayang warnahitammerujuk kepadabilanganorangyang Bond bunuh.

Haram tapi Halal

Cream pelembab tangan yang HARAM tapi HALAL...

Berehat cara 3minit

Hari tu masa pergi beli barang dapur jumpala benda alah ni...biasa gak buat tapi cara manual...ni dah jumpa siri 'pack' sambarla satu. Ada 3 pack dalam 1...macam2 perisa...aku pilih caremal. Jom kita cubala...carila satu kat 'Giant2'  berdekatan anda.

Dulang pintar iPhone

DulangPintar telah direkaoleh Sang Hoon Lee yang mengabungkanfungsimengecaslampu dan pembesar suara dalam satu 'dulang'. Walaupunada salah satu versinyamenggunakankabelUSB, tetapi yang lainmenggunakanpengecasan tanpa wayar...telefon hanya perlu diletakkan diatas dulang, maka berfungsila  sistem pengecas ataupun pembesar suara...menarik bukan.


Misi 007 bermula di....

Bersempena filemJamesBond terbaru, 'Skyfall', CokeZerotelah menciptasatu kempeninteraktifyang mencabarpenumpangkereta apiuntuk menjadi agen007. Dalam kempenini,penumpangyangmembelitinCokeZeromempunyai70saat untukberlaridarimesincoke ke platformyang telah ditetapkan...ganjarannya ialah memenangitiketeksklusif menontonfilem tersebut.

Namun bukanla semudah yang disangka...agak2 kat sini ada ke?...asyik2 peraduan kat radio dengan tv je.


Burung kertas 'hidup'

DianaBeltranHerreraseorang dari Columbiatelah menciptasatu sirihasil seni dari kertas seolah burung hidup. Karyanya  di ilhamkan darispesiesburungsebenar dankhayalan. Bila tengok hasil kerjanya ternyata penumpuan pada ketelitian membuatkan hasil kerja luar biasa.

Restoran segera 'terbang lalu'

Untuk menyediakantempat makan khas untukburungyang 'bergenerasi makanan segera' seorang perekaBrianWolter dari Copenhagentelahmereka'birdfeeder'yangkelihatan sepertisebuah restoranBurger King.

Di beri nama 'Fly Thru', iaadalahbird feeder yangdilengkapipapan tandabercahaya untuk menarik perhatian. Diperbuat daripadakayukitar semula danobjek 3Dbercetak...ianya bertujuan untukdiletakkandalampersekitaran bandar agar adanya tempatuntuk burung'urban' bergaul sambil menikmati makanan upto date mereka. Kelas burung2 sekarang ye...makan burger.

Eye drop pintar

Reka bentukbaru pembungkusan untukubat titis mata. Adakah anda tahu bahawakumanmelekatpada permukaansetiap kali penutup botoldibuka?. Konseppembungkusan baru telah direkauntuk memastikan pengguna mendapatubat titis matayangsihatdan selamat....ianya mudahuntuk digunakandan sesuai untuk mereka yang gemarkan melancong.

TT Chopper

Generasi baruChoppertelah dibangunkanTTMotor Countuk tahun 2012.Ia direka khasuntukpenampilanreka bentuk mudahke atas motosikal. Basikal inidibuat mengikut ukuranbadandan posturpelanggan. Ternyata lebih urban dan pehhh.

Surfing di rambut

Kalau tak ombak sini pun jadila surf...kawabangaaaa!

Pantai dari udara

Suasana pantai dari udara melalui lensa Maison Gray.

Sut perang 'N7'

Bagi kaki2 game khususnya...N7 armor Mass Effect ni sesuai sangatla bagi kauorang...class kau jah!.

Most wanted RC stail

Payah sangat nak pakai keta betul...ni pun dah macam real...terbaikla


Asal usul robot ANDROID

AdakahrobotAndroid hasil daripeninggalanCina? Seorang pengguna webCinabaru2 ini dikatakan berjaya menemui asal usul robot Android dalammuziumsejarahShanxi, yang terletakdi wilayahChina Utara.

Iaadalah merupakan penemuan arkeologi'cauldronstripodCina'yang kelihatansama denganikon terkenalrobotAndroid. Ada yang konon merasakan ianya berasal dari Cina kuno...kan dakwaan diorang semua permainan hebat di dunia sekarang asal dari sana (mata keatas dua2 tangan di bahu).


Cari di balik daun

Apa yang kauorang nampak?....daun atau...?

Perabot gantung

Sebuah studioreka bentuk produk, StudioGorm dari Rotterdamtelah mereka 'Peg',sistemperabotserba boleh yang bolehdigantungpada dinding. Terdiri dari pelbagaikomponenyangmudah pasangke pelbagai bentuk perabot.Amat sesuaiuntukruang kecil...malah pengguna boleh membukakeping2nyadanmenggantungnya sehinggadiperlukan kelak.

Kamera LEGO

ChobiCamtelahtampildengan reka bentukyanglaindalam sirinya...ianya kameradigitalbersaizkecilyang kelihatansepertiblokmainan sama sepertiLego.

Gua LEGO Batman

Anda boleh membinahampir apa2 sajadaripadaLegoselagikerana iatidakstatik namun stabil, contohnya seperti Batcaveciptaan AlexSchranz.

Hampir 800jam, kira2 20,000 blok LEGO telahdigunakan untukBatcave, yanglebih di hasilkan berdasarkankomikasal. Sepertimana didalam filem2dan komik segala kenderaan canggihnya turut di sertakan. Satu usaha yang menarik.

Pejabat bergerak

Bertujuan untuk membantu para usahawan yang baru bertapak,memperkenalkan Kruikantoor,sebuah pejabatmudahalih hasil rekaan TimVinke dari Belanda.

Di reka agar mudah bergerak seperti kereta niaga biasa namun lengkap dengan meja serta kerusinya.Di perbuat dari polistirenadenganlapisanpolyureahotspray,pejabatmudahalih ini juga dilengkapi jadual, dua kerusi, sambunganelektrikdan lampu.Pejabat mudah alih ini sesuai bagi mereka yang ingin berniaga tapi tak mampu sewa pejabat...mudah kan.

Buku bantal

Sesuai di bawa ke opis atau ke mana2 je...nampak macam buku sebenar tapi disebaliknya...

Angkara burung marah

Satu agensi pengiklanandi Lisbon, TBWAtelah melepaskankawanan'Burung Marah' di kawasanbandar,  untuk mempromosikanbuku'BurungMarah' bersertapelekatakhbarklien  mereka, √öBLICO.

Telefon kuasa COLA

Dalam usahauntuk mewujudkan persekitaranbebas pencemarandan membuatbio-bateri, perekaDaiziZheng yang berpangkalan di Londontelahmerekatelefonkonsepyang menggunakanminuman bergassebagaisumber kuasa.

Enzimgula dan karbohidratdalamminuman akan ditukarkan kepadakuasa elektrik melalui komponen kimiayang terdapat dalam telefon...menurut Zheng, apabilaguladan karbohidratdigunakan maka yangakanditinggalkan hanyala oksigen dan air. Namun ianya hanyala sekadar konsepdantidakboleh dihasilkan....buat masa ni.

Wangian bara api

Rasanya sesuai sangatla wangian bara api untuk mereka yang rindukan aktiviti perkhemahan...tak sabar tunggu bulan depan pergi camping...yehhhhh!


Link campfire-cologne.com

Siapala kita menilai

Sekadar ingatan buat diri...jangan kita cepat menghukum...


FB Ustaz Azhar Idrus

Logo di perolok

NIla bila kepala terlebih kreatif...tapi ok gak ye

Dari hitam putih ke warna

Video yang rakam asalnya takda warna namun akhirnya berwarna tanpa menggunakan apa2 kesan khas komputer...menarik


Nak tau cara pembikinannya?

Bergaduh berebut kerusi

Hanya kerana kerusi sanggup bergaduh bermati-matian...harap takal terjadi kat sini...cukupla sekadar pura2 tido, tu pun dah kira teruk sangat.

iPhone vs Galaxy

Ada seorang kawan aku ni tanya mana satu pilihan yang sesuai...so bro this for u...