Skip to main content

Posts

Showing posts from February, 2013

Rak buku kembang

Reinierde Jong seorang pereka BElanda yang berpangkalan di Rotterdamtelah menciptasatu rak bukuyang boleh berkembang mengikut koleksianda.

Menggunakan mekanismegelongsor, rak bukuseperti satu teka2 yang boleh ditarik keluar menjadi lebih luasuntuk menampungbuku2barudari pelbagai saizmalah ia lebih kelihatan kemas. Rekaan rak buku yang lebih segar dengan dimensi yang samaseperti yang asaltetapilebih ringandan lebih mampan disamping boleh dikitar semula.

Kalau suka boleh PESAN ONLINE DISINI

Tali pinggang rahsia

Bila tengok Smuggler’s Beltni teringattali pinggang orang dulu2 biasa pakai...biasanya pak aji2 balik Mekah.

Mengambil konsep yang sama dengan nafas baru tali pinggang berpoket di hasilkan. Dengan pokettersembunyiyang boleh anda gunakanuntukmenyimpanwang kertas,syiling ataupunapa saja yang anda suka asalkan muat.

Dengan rekaan dalaman akankekal, jadi tak mudahla ianya hilang ataupun dikesan. Dihasilkan oleh tukang jahir mahir dari Amerikamahir yang kulitnyadijaminakan tetap cantik biarpun berusia kelak. Setiap pembelian adakan didatangkan dengan nombor siri dan ditandatangan dengan jaminanseumur hidup. Berminat?

Lilin cara MacGyver

Terasa payah tiap kali 'black-out' lilin plak takda...ada cara mudah ala MacGyver. Hanya perlukan butter, tisu dan mancis...tapi bila dah gelap mungkin payah nak cari. Lagi payah kalau takda langsung...tak dapekle nak nolong.

Terbang dalam air

Terasa nak terbang di udara memang tak dapatla jack...namun dengan rekaan baju terbang Guillaume Binard, bolehla kot merasa camne terbang walaupun dalam air. Serius cool.

Opisku rumahku

Bagi yang kerja bidang pengiklanan tido opis dah jadi rutin. Bila malam bawah meja ataupun sofa biasanya jadi port...pengalaman sendiri. Untukmemenuhitarikh akhir memang kena stay back siapkan.

Namun kini takla perlu lagi tido merata setelah AthanasiaLeivaditou dari Studio NL, Greece mereka sebuah perabotpejabatbiasa menjadi tempat tido.

Rasanya lepas ni takyah tunggu malam...pantang 'lepa' bos takda comfirm layan.

Hanya kerna kacang

Keranatidak ingin berkongsi, akhir dua2 bergaduh. Kita boleh ambik teladan dari apa yang berlaku...hasil foto AndreMorozov yang mendokumenkanpertempuranantara dua ekor tupaimerebutkacangyang samadi TamanBotaniRoyalOntario. 

Siapa yang menang?...teringat plak tupai cerita ICE AGE.

GPS untuk si buta

PerekaAndrewSpitz, MarkusSchmeiduchdanRubenvan derVleutentelahmembangunkan satuperantinavigasibagi orang butauntukmembantu merekaketika berjalandi bandar khususnya.

‘Blind Maps’adalah perantiyang menyediakanmukasentuhanuntukgolongan OKU inidenganmemberiamarankepadamerekatentang bahayadihadapan. Walaupun sudah terdapatsistem GPS yang bersuara namun ianya tiadala begitusering dengan panduannya.

Kerusi ala guni

Ia kelihatanseperti beggunitetapi ia tidak. Kerusi lembut dariKumekountukandaboleh berehat dengan selesadan fleksibel.

Apabila anda dudukdi dalam kusyen yang dalamannyalembut, ia seakan mewujudkan 'shell' yang menyelubungianda dengan tali pinggang bersepadudi atasnya boleh dilaraskanuntuk menyokong badanandadalamkedudukanyang berbeza.Di hasilkan denganbusa poliuretanayang ditenunbersama2bulu100%untuk mewujudkancorak3Dbermuka dua dan mengekalkansuhu di dalamnya.

Iklan lampaui batas

Untuk melariskan barangan jualan, kempen pengiklan kenala gempak campur proaktif. Pelbagai saluran media akan digunakan untuk menyampaikan maklumat barangan hingga ada yang kadang2 tak terfikir caranya tapi serius unik.

KitKat Bench

Resume cara baru

Terasa bosan dengan resume biasa...cuba yang ni.

Kerusi serbaguna di airport

Bagi yang biasa naik 'belon' (kata orang sabah) mesti penat setiap kali flight delay. Dah macam menunggu buah durian gugur...apatah lagi dengan kerusi statik je sana serba duduk tak kena. Diharap dengan terhasilnya kerusi ni kat airport dapatla sekurangnya kita mengisi masa terluang...main2 ubah2 bentuk kerusi...hihihi.

RC mini race

Aku suka sangat RC...bila diorang buat video ni dah macam the real thing plak. Terbaik.

Pengusung moden

Setiap kali berlaku kemalangan kita diajar sentiasa membantu namun dilarang mengangkat mangsa kerna dikhuatiri ada tulang yang patah...jadi bagaimana?. Lenify mungkin jawapannya...pengusungkecemasan boleh lipatyangmampu mengurangkan kebarangkalian kecederaan apabila mengangkatpesakit.

Pengusung yang terbahagi kepada 3 bahagian mengikut  kepentingan struktur badan manusia. Dengan mengelakkanmengangkatpesakit maka teknik gelongsorkannya kebawahpesakit. Satu rekaan konsep agar ianya mudahuntuk digunakkanundalam apa jua keadaan.

Kejutan di bus top

Ni takkan terjadi kat bus stop kat sini...kalau ada nak ke kita naik?.

Beg untuk haiwan

Terasa sayang nak tinggalkan haiwan dirumah ketika pergi bercuti?...kini dengan adanya beg haiwan bawakla haiwan anda kemana saja. Walaupun rekaan asalnya untuk 'anjing' namun apa salahnya kita pelbagaikan haiwan...asyik anjing je dapat kelebihan.

Dengan tersedianya tandas kahs' dan ruangan makanan  seta minuman untuk binatang kesayangan tidakla terasa asing sepanjang perjalanan. Ok pe.

Penjara menjadi hotel

Asalnya hanyala sebuah penjara lewat tahun 90an, penjara Het Arresthius di Belanda, kini ianya telah ditukarkan menjadi hotel serba mewah. 150 sel banduan telah ditukarkan menjadi 36 bilik tidur mewah dan 7 bilik suites istimewa yang antarany diberi nama The Jailer, The Lawyer, The Director dan The Judge.

Setiap rekabentukmempunyai gayanya yang tersendiri amalh turut menyediakan keistimewaanstardard hotelsepertikatil double, shower bath,penyaman udara, WiFi percuma danmesin pembuat kopidan teh. Apa yang takda hanyala layanan seperti seorang banduan....kat sini ada berani nak buat?.


Lampu 'najis'

Bagi yang ingin kelainan untuk lampu meja, rekaan DianaDumitrescu, seorang pereka industri di Romania telah memperkenalakan satu konsep lampu bagi 'mereka' lucu sangat yang mana bentuknya seperti 'tahi' bercahaya neon.

Diperbuat daripada bahan busalembutyang membolehkancahaya lutsinar melaluinya, akanmenambah keceriaan sekitar dengan warnanya yang cerah...namun ia tetap rasa pelik di lihat.

Setiap'lampu' inididatangdalambungkusan logamyang menyerupaitintimah danboleh disambungkanmelalui USB. Berminat?


Rak boleh lentur

Seorang perekadari Jerman, NataschaHarra-Frischkorn telah menciptasatu konseprak bukuunikyangmampu'morphing' (bertukar)bentuk fizikalnya.

'Chuck' ialah tempat penyimpananyang direka dengan ketebalankayu 4mmyangbolehdilaraskan mengikut berat ayang ditampung. Walaupun ia hanyasatu konsep, iamembuktikanruang penyimpanan optimum boleh dibuat dari sekadarberfungsi sebagai rak.

Tong air senget

Aku paling tak suka bila pergi kenduri samapi turn aku air dalam tong abis...ada pun balance siput sangat. Maka terpaksala buat muka selamba sengetkan tong...kelak dengan adanya tong air ni takda masalah. Sengetkan jela sebab dah direka sebegitu...rupanya semua tempat masalah yang sama ye.

Lampu suluh + pemadam api

Hasil rekaan konsep, ChangYoungJung,HanbinKo,WonChanLee danLeeKiwon untuk mengabungkan pemadamapi dengan lampu suluh adalahreka bentukyang hebat. Ketika dalam situasi kebakaran didalam gelap, keperluan cahaya amatla membantu dalam proses pemadaman.

Mug LEGO

Bagi yang gilakan LEGO macam aku, mug ni pasti bleh jadi koleksi

Dinding MATRIX

Ini adalahdindingbergerak 'Hyper-Matrix' darikumpulan mediaJonsprongyang dipaparkan diHyundaiMotorGroupPaviliondi Korea.
Dengan saiznya30x30cmdandiperbuat daripadastyrofoam, kesemuabahagiannya direka dengan 3,375penggerakkhas denganmotorloncatan. Direkakhususuntukaplikasi automotiftetapikinidigunakan dalambidang lain sepertiautomasi perindustriandan peralatanperubatan. Ternyata teknologi semakin canggih dan kita agak ketinggalan jika terus di takuk lama dan berbangga dengan teknologi yang tak seberapa.

Bolehkah anda bayangkan jikainidi rumahkami?



SUMBER: Gizmodo.com

Meriam popcorn

Meriampopcornkhas buat mereka yang malasa dan nak bermain2 dengan makanan. Seperti cara lama ketika kanak2 (dah besar pun buat gak)...suka baling2 makanan macam kacang masuk ke mulut.

Dengan menggunakan mikrofonbinauraluntukmengenalpastidi mana anda berada dengan hanya menyebut 'POP', maka sebutir popcorn dilancarkan terus ke  mulut anda. Namun ianya bukan produk sebenar, hanya sekadar salah satu lkempen pemasaran syarikat..tapi kalau buat anda berminat?.

Sikat ajaib

Benci betul bila tiap kali gunakan sikat ada je rambut berkumpul...kelak tak lagi. Dengan rekaan terkini dari Kim Tac-Jin &Su-in Kim dapatmembuang rambut tergulung dengan mudah.

Katak berbunyi pelik

Katak berbunyi pelik...betapa agungnya ciptaan Tuhan. Macam2 boleh terjadi.

Rumah botol

Bolivia merupakan salah satunegara termiskindi Amerika Selatandengankira2 50% daripadapenduduknyahidup di bawahparas kemiskinanmengikutanggaran2010, walaupuniaadalahnegara terkayadi Amerika Selatandarisegisumber asli(perlombongan danrizab gas asli).

Bagi golongan miskin, perumahan adalahisu yang palingkritikal. Maka satumisi kelolaan Ingrid Vaca Diez bertujuan untuk memperbaiki keadaanperumahan golongan miskindi negarabeliaudenganmenggunakan botolplastik sebagai bahanganti batu-batauntuk membinarumahselssa dan pentingnya kukuh.

Botol2 plastikakan dikumpul dan diisikan dengan tanah yang kemudiannya menjadi bahan gantian batu-bata. Sehingga kini, beliautelah membinasepuluhrumah untuk golongan ini.

Jadi sesapa yang tak mampu beli rumah mulakan kumpul botol ye.


Lukisan terpantas

Jangan terus menilai tanpa belum habis kita lihat kesudahannya.

Seorang artis, DWestry telah melukis sebuah potretpersonalititelevisyenAmerika, Anderson Cooperdalamsatu minitsetengah. Agak sukar mulanya meneka lukisan beliau hinggala kejutan  pada akhirnnya.

Recycle haba lampu

Dari biarkan haba lampu kalimantanbegitu saja ada baiknya di gunakan semula seperti mengecas gadget2 kita. Satu rekaan konsep yang best dariShuguanLidanXiaopingChen yang menggunakan haba dari lampu menjadi tenaga elektrik.

Pelepasanhabadariproduk2 elektrik ibarat satu pembaziran jika tidak digunakan...malah ianya lebih jimat dan mesra alam. Alat penukar haba ini merupakan pemenang 2012LiteonAward....harap ianya jadi kenyataan.

Blender mudah alih

MiMixadalahpengisarmudahalihyangdiilhamkan daribentukbuluh. Satu rekaan yang praktikalmudah alih dimana kini ianya  boleh dibawa ketika 'camping' atapun dimana sahaja. Kelak para 'akak2' bolehla blend kat opis sebelum sampai umah masak...tak gitu?..hihihi.

Payung halimunan 2

Masih ingat payung halimunan?..terkini Airblow 2050adalahkonsep payungfuturistikanda rekaan Quentin Debaene. Projek ini telahdirekasebagaisebahagian daripadaAnugerahJamesDyson untuk mengubah gaya payungkonvensional.

DirekaberdasarkanteknologiDyson, dengan menggunakandigitalmotoryang akan menyedutudara danmeniupkeluar untuk mewujudkansatu kubahperlindunganudara menghalangtitisan air. Namun satu perkara yang pasti, ianya tidak dapatmelindungi andadari sinaran matahari.

Pengilap skrin

Terasa malas nak mengelap habuk, kotoran dan kesan jari pada skrin tablet anda?. Kini dengan adanya 'Auto MeeS'dariTakaraTomy mampu menyelesaikannya.

Ianya akan berputarmembersihkanipad / tablet anda apabila diletakkanpada skrin. Satu ciptaan mudah lagi bijak untuk mereka yang 'malas tahap dewa'.


Banyaknya spider

Satu fenomena yang jarang kita jumpa...bila spider2 berkumpul buat kawasan. Betapa hebatnya ciptaan Tuhan.

Bangun lewat

Nila sebab aku lewat sampai keja sepanjang minggu ni...tak suka.


SUMBER:www.loldwell.com

Kereta dari ABU

Satu rekaan konsep kereta yang lain dari biasa hasil ilham dari abu rokok. Tabikla diorang ni dapat idea dari sesuatu yang kita pandang biasa je. Terbaik.



SUMBERwww.pretendingpretentious.blogspot.com

Sapa nak beli robot?

Pernah anda bercita2 memilikirobot sendiri?. Dengan ketinggian hampir 10kaki sudah pasti robot ni jadi rebutan para 'kipas-susah-nak-mati'.

Kucing main teka mana loceng

Sapa lagi bijak?. Ini'Kido' kucing yang handal bermainpermainan 'teka mana satu'. Setiap pusingan, Kidomampumenekadimana kedudukan loceng...buat aku tertanya, mata kucing lagi pantas atau tukang game semangnya lembab?.

Pemegang iPhone

Bagi mereka yang sentiasa sibuk dengan iphone ditangan, maka The Mango mungkin ada gunanya.Berfungsisebagai penyokong tangan dengan lebih cengkaman pada tangan. Lubang besardi bahagian belakangmemberikancengkamanjariyang stabiluntukmenjawab telefon, bermain,melayari laman webdan menghantar mesej.

Pangsapuri hijau

Bagi pengemar kehijauan rekabentuk rumah dari Vo Trong Nghia, Vietnam, ini memang sesuaidimana terdapat banyak ruanganuntuk flora dan faunamencipta suasana 'privasi' dalamruang terbuka rumah.

Pada dasarnyasatutaman secara menegak mengarah cahayadimanamenjadi pendinding perlindunganrumah dari unsur2 luar. Dinding granitnya mampu mengekalkan suhusejukdanterdapatpantulan bayang2petang menghasilkan satuseni binayangmenarik. Walaupun ia berdasarkan rumahtradisional Vietnam namun dengan adanya tumbuhan sekitar dapat mengimbangikepadatan penduduk dengan sedikitalam semulajadi.

Lampu periuk api

Beberapa hari lepas kereta kawan break down adan akula kena gi rescue. Masa tu gelap barula sedar pentingnya ada touchlight dalam kereta. Teringatla satu touchlight ni lain dari biasa. Berbentuk macam periuk api dengan cahaya LED cukup untuk menerangkan kawasan kerja kita. Selain itu ianya mampu menjadi lampu kecemasan di tepi jalan.

Makanan Angkasawan

Aku sering tertanya2 apala yang angkasawan makan masa kat atas sana. Samala isunya masa Datuk Sheikh Muszaphar Shukor dulu...ada yang suruh bawak roti canai dengan nasi lemak, barula anak Malaysia. Macam2la diorang...realitinya inila makanan mereka disana.

Tune hotel versi Mexico

Kalau kita ada hotel budgetla sgt Tune hotel, kat Mexico pun ada gak...bezanya hotel dalam tube konkrit. Tak perlukan bilik yang superb hanya sekadar bilik berkatil 'queen' untuk lelapkan mata. Ada dua versi boleh dipilih, 'Ground level' atau 'Piramid tube'...sama je sebab masih takda bilik air.

Dengan harga serendah 700.00MXN (RM170) untuk semalam, ianya turut menyediakan kemudahan  seperti internet 'free', urutan badan, kolam renang kanak2, tempat berkelah, taman riadah dan manicure (siri penjagaan jari tangan rasanya) but still no bathroom...seem fail to me.

Iklan TV luar biasa

Agak extreme jugakla bila syarikat TV nak promote diri sendiri. TNT channel telahmembuat satu promosi syarikat lain dari biasa. Dengan slogan 'We know drama'...benar2 buatkan mereka yang membeli belah di Dordrecht terasa teruja menekan butang 'merah' ditengah jalan. Sini ada berani nak buat?.


Sinaran telur goreng

Terasa bosan dengan cara telur goreng yang sama setiap hari...mungkin ni dapat membantu mood anda terutama sarapan di pagi hari. Kita mulakan hari dengan sinaran...

Gila Star Wars

Bila dah filem tu banyak follower macam2 benda yang berkaitan keluar. Terkini produk cetusan filem Star Wars, kasut R2-D2 but sorry it high heels.

Serius ada ke awek2 Star Wars 'kipas-susah-nak mati' ?.

Espresso mudah alih

Bagi pengemar minuman Espresso, nak membuatnya sendiri kini lebih mudah dan cepat...tak perlu lagi lepak mana2 cafe.Piamo adalah jawapannnya.