Skip to main content

Posts

Showing posts from October, 2013

Tweet untuk kopi percuma

Tidak lama lagi mungkinanda dapat kopi untuk rakan dariStarbucksmenggunakan Twitter, itupun jika percubaan dari gergasikopi ni berjaya. Bagaimana caranya?

'Wallet' yang boleh bergerak

Wallet yang bergerak?...yaa hasil rekaan invotif sebagai salah satu penyelesaian mudah bagi mereka yangboros. Dengan satu aplikasipenyimpanan maklumat 'Zaim', dompet iniakan menganalisis segalatabiatperbelanjaan anda dan akan'SaveMode' data pengguna mengikuthad perbelanjaan yang telah tetapkan.

Dalam ertikata lain setiap kali anda nak gunakan duit dari dompet, ianya akan bawa lari dari anda. Macam ni payahla pencopet2...asal curi je lari balik,

Beg tangan kayu

Sebuah syarikat pembuatan tekstil di TelAviv, OrliTesler&ItmarMendelovitch, juga dikenali sebagaiTesler+Mendelovitch, telah membangunkan satu kaedah merawatkayumentah untuk menjadikannyabahan mudah untuk dijahit.

Menggunakan teknikpemotongankreatif, pelbagai dompetdiperbuat daripada 100% kayu.

Cosplay Halloween paling cool

Halloweeen ialah hari dimana semua orang dress up macam hantu pergi rumah ke rumah mintak 'candy'...(asal usul candy cruch) itu yang aku rasa berdasarkan bertahun bergelumang dengan cerita hantu Hollywood. Apa asasnya konsep yang sama macam pesta hantu cina beza diorang bagi hantu makan tapi mat salleh bagi budak yang jadi hantu makan.

Macam2 la pakaian yang akan ada tapi satu couple dari San Francisco ni rasanya cosplay Haloween yang cool...sebab buatkan aku teringat zaman kecik dulu dan tak menakutkan.

Pertandingan pelik di China

Negara cukup terkenal dengan macam2 hal...dari barang 'CHEAP-LUCK' hingga ke langgar lari, pendek kata ni la negara yang happening. Terkini ada pertandingan yang entah2 apa kat sana. Buat susah2 je.

Meja Lamborghini

Lain macam tajuk kan...realitinya sebuah syarikat pembuatan perabot RETROtelah mereka sesuatu yangpeminat Lamborghiniakan suka.


Meja Lamborgini...tak mampu beli keta sebenar meja pun jadila. Didatangkan dalam 3 warna, oren,kelabu dan putih dengan harga sekitar  US$ 7,800 (RM24k). Sekurangmya dapatla memenuhi fantasiseolah dalam keretamewah ini.

Walaupun harganya sebenarnya takla semurah mana, tapi kalau dah minat, apa ada hal.

Teksi tambang murah

Dalam usaha mengalakkan orang ramai gaya hidup sihat, Coca Cola dengan bantuan McCann advertising agency menghasilkan satu kempen yang menarik untuk pengguna teksi. Nak tambang anda murah atau free, kenala mengayuh. Bagaimana caranya?


Kenali G.G.K

Group Gerak Khas adalah satu pasukan khas utama negara dalam naungan Angkatan Tentera Malaysia dan juga merupakan pasukan komando elit yang disegani ramai kerana kesanggupan mereka melakukan apa sahaja. Pasukan ini beroperasi di Sungai Udang di Melaka dan Mersing di Johor.

Teknologi tembus mata

Teknologi semakin maju setiap minit dan kelak satu inovatifsistem yang membolehkan pemandu kenderaan melihat apa dihadapan walaupun ada yang menghalang...maknanya jika ada lori didepan ketika memandu, maka apa dihadapan lori kita dapat lihat. Canggih kan?

Namun ianya bukanla mesin x-ray sebenarnya, ini kerana kita hanya dapat melihat jika kenderaan dihadapan dilengkapi kamera khas yang dipasang pada depan kenderaannya. Apabila kita berada selari dengan kenderaan dihadapan, satelit akan menganalis data2 dari kamera kenderaan dihadapan dan diterjemahkan kepada visual pada skrin pemanduan, seolah2 anda ada x-ray vision.

Pengecas USB

Alat pengecas USB mudah alih ni direka agar dpat memberi keselesaan mengecas gadjet anda tanpa perlu menghalang plug yang lain...macam extention wayar cuma pendek je. Didatangkan denagn 2 slot USB dan 1 AC...kira okla mana nak dapatkan!. (gaya Qi JJCM cakap)

BIla gambaran lain dari kenyataan

Bila kenyataan jauh sangat dari apa yang digambarkan.

Macam ni...To Sua Ocean Trench, Samo, cantik bukan?. Namun realitinya...

Benda pelik jual di MUDAH

Ini pun nak jual kat mudah?...mungkin rare sangat ni.

Bunyi binatang di negara lain

Ingatkan semua bunyi sama je...hihi.

Superman 75 tahun

Sempena anniversari Superman ke 75, DC comic telah mengahsilkan satu animasi pendek kisah segala bermula hingga kini...cara mudah nak faham bagi sapa yang tak tau.



SUMBER:www.dccomics.com

Ukiran hujung pensil

DiemChau seorang artis dariWashington mencipta satusetindahukirandari hujungpensel. Dengankawasan kerjayang kecilnampaknya tidakmenjadi isu kerna ukiran beliautelahdilakukandengan telitidan sangatterperinci. Layak dapat thumb up.

Thundercats Hoooo

Kenapa budak perempuan tak layan Thundercats?...sebab 'kita' lambat faham...sensitif tu.

Masa makan ubat

Rekaan konsep untuk membantu otai2 makan ubat ikut masa.


EasyPilladalah satu sistemyang cukup inovatif...selain memperingatkan masa makan ubat ianya juga berinteraksi dengan doktor, farmasi agar ingatkan datang refill kelak.

Website untuk Hantu

Hantu pun bleh berdating?...biar betul?. Sesuatu yang pelik tapi kewujudan satu website'SinglesGhost' mungkin jadi pilihan hantu2 berdating...yela sunyi lepak bawah tu.

Lenovo Yoga vs iPad

Aku antara berbillion didunia pengguna ipad tapi bila tengok Lenova Yoga terasa mmmm...let video speak up itself.

Dulu dan sekarang

Aku peminat cerita2 yang ada 'special effect' yang sedia maklum Hollywood pelopornya...kekadang ada scene yang disangka biasa je sebenarnya kesan khas. Dulu efxnya dibuat secara manual...no cgi namun hasilnya terbaik.

Kita sering pandang remeh usaha pengiat filem tempatan namun mereka juga harus berusaha memberi hasil yang terbaik...bukan sekadar alasan 'budget' ciput bro!.



SUMBER:www.youtube.com

Phoneblock-reka sendiri 'phone' anda

Ini baru sekadar 'konsep' untuksebuahtelefon yang bebenar2 pintar, yang boleh dibina mengikut kehendak anda dan peredaran semasa...kelak ia bukan lagi fantasi. Lepas ni semua boleh ada smartphone...jadi mari kita jadikannya realiti  DISINI dan mula sebarkannya.

Taman Coca Cola

Penghuni bandarsentiasadikelilingi denganhutan konkrityang kadang kala membosankan. Dalam usahauntuk menjadikan kehidupanseharian ceria dari sedikitkelabuan, Coca-Cola dengan bantuan agensi pengiklananWieden+KennedyAmsterdam membuat sebauhtaman hijaudi tengah bandar.

Satu kempen yang menarik...kat sini bila nak buat?

Anugerah muzik YOTUBE

YouTubetelah mengumumkan 'YouTube Music Awards'. Acara ini akan bersiaransecara langsung dariNew YorkCity pada 3 Novemberdengan persembahansecara langsung dariSeoul, Moscow, London dan Rio di mana artis akan membuat videomuzik dalammasa sebenar.

Calon2 pemenang akan diumumkanpada 17 Oktober dan peminat akan mengundipemenangnya.
Calon2 dipilih dari jumlah paling ditonton, dikongsi dan disukai dalam sepanjang tahun lalu.

YouTube Music Awardsadalah hasil nukilan pembikin filemSpikeJonze, dihoskan olehJasonSchwartzman dibawakan kepada anda olehKIA. Agak2 video PAPA SAYANGKAN MAMA tercalon?.



SUMBER:YouTube

Air pancut berapi

Sebuah ilusiseni hasilJeppeHein, ‘Water Flame’yang membuktikan air dan api boleh bergabung jika tau caranya.

Pawagam keta buruk

Tak pasti plak di Malaysia ada pawagam drive thru tapi wayang see thru banyakla. Di Brooklyn, New York dua orang artis, Jeff Stark dan Todd Chandler dapat ilham mereka pawagam dari kereta2 buruk. Dikumpulnya semua kereta2 dan letaknya dalam khemah besar, touch up sikit2...walaaaa art has been create!.


Dengan skrin layar besar lagi dari mamak punya, penonton dapat layan seolah duduk dalam kereta atau kat memanala bahagian keta yang kau suka...tiada lagi kerusi best dengan aircond sejuk gila.

Seni melipat tuala

Nak anak2 kita gemar melipat baju..maka kenala didik ketika rebung tapi kenala tau tekniknya. Mungkin idea dari Tery Fabbric dari U.K ini dapat membantu.

Rahsia iphone

10 perkara yang anda tak tau pasal iPhone..