Skip to main content

TRIVIA


Sila KLIK untuk ulasan buku
Sila KLIK untuk lebih info

Comments

Popular posts from this blog

Gila-Gila Remaja (GGR)

Bila aku dengar Gila-gila remaja2 nak keluar aku antara yang suka sangat. Walaupun katanya tak kena mengena dengan filem asal namun nakla tau sejauh mana kesannya nanti. Filem yang aku layan berkali2 sampai sekarang...terasa macam dekat je dihati (poyo je). Mungkin aku perasan nak jadi  Azroy tapi aku lebih suka Remy...kerna macam tula aku dulu. Jiwa asyik nak memberontak...pengalaman buatkan aku dewasa (dewasala sangat).
Sebenarnya betul sebab utamanya aku suka bila tau yang lokasi2 filem ni dibuat antara di antaranya tempat2 aku biasa jumpa sepanjang 'membesar'. Situla laluan aku pergi sekolah, lepas sekolah lepak sana, sambil2 tu usha asyik2 awek2...hari2 cuti pergi suka2 dan paling best tempat aku dating first time dengan isteri. Sweet time.

Aikoku Koushin..DoReMi

miyo tokai no sora akete
kyokujitsu takaku kagayakeba
tenchi no seiki hatsuratsu to
kibo wa odoru oyamashima
Ingat lagi lirik lagu ni?...lagu rasmi naik tikar terbang dalam filem Laksamana Do Re Mi terbitan Studio Merdeka tahun 1972 dan merupakan filem terakhir arahan seniman terulung Tan Sri Dr P. Ramle atau nama sebenarrnya Teuku Zakaria Teuku Nyak Puteh.

Lagu yang diajar pada penduduk tanah melayu pada zaman penjajahan Jepun akhirnya di jadikan lagu selingan oleh P.Ramlee. Melekat dlam kepala sampai sekarang...namun adakah kita tau makna sebenar disebalik lagu ini dan kenapa P. Ramlee ambik lagu ni.

Bagi pendapat aku...masa tu kita masih dalam usaha untuk membangunkan negara. Jadi pelbagai usaha untuk melihat kita jatuh...jadi ada lagu ni sebagai ingatan dan inspirasi kepada kita jika lalai tak mustahil dijajah kembali. Berusaha lebih lagi sayangkan negara bersama2...jangan tikam2 menikam.

Yang paling ketara masa tu P. Ramlee dah mulakan visi pandang ke Timur.

Sapa nak beli robot?

Pernah anda bercita2 memilikirobot sendiri?. Dengan ketinggian hampir 10kaki sudah pasti robot ni jadi rebutan para 'kipas-susah-nak-mati'.